Thuraya X5-Touch. Primul telefon Android conectat direct la satelit

Data: 16/04/2018 | Autor: .

Thuraya X5-Touch. Primul telefon Android conectat direct la satelit

Thuraya Telecommunications a lansat primul smartphone Android care se conectează direct la sateliţi. Thuraya X5-Touch poate fi folosit în aproape toată lumea, fără niciun fel de restricţii de apel sau mai ales de semnal, relatează GadgetReport.ro

Thuraya X5-Touch are un profil destul de rigid, cu o antenă specială, şi un ecran de 5.2-inch Full HD, acoperit cu sticlă Gorilla Glass.

Potrivit companiei, Thuraya X5-Touch este cel mai inteligent telefon prin satelit disponibil în prezent pe piaţă.

Telefonul dual-sim este capabil să folosească atât reţelele tradiţionale GSM, 2G, 3G sau 4G, cât şi telefonia prin satelit, fiind primul smartphone din lume cu această opţiune.

Thuraya X5-Touch este rezistent la apă şi praf (IP67) şi dispune de toate dotările standard pentru un smartphone de ultimă generaţie, de la GPS, Glonass la Wi-Fi, Bluetooth şi NFC.

„Thuraya X5-Touch va schimba regulile în piaţa telefoniei prin satelit, designul şi funcţiile sale urmând să ridice standardele şi în acest domeniu”, a declarat Alexander Lachner, Director of Voice Services la Thuraya.

Compania nu a oferit alte detalii legate de hardware, software sau de preţul telefonului Thuraya X5-Touch, acestea urmând să fie anunţate, cel mai probabil, odată cu debutul comercial.

Telefonul prin satelit, sau satphone, din expresia engleză satellite phone, este un tip de telefon mobil care se conectează direct la un satelit de comunicații în locul rețelei GSM.

Telefonul mobil prin satelit funcționează prin intermediul unei rețele de sateliți artificiali, care înlocuiește antenele terestre utilizate de către un telefon mobil convențional. Semnalul transmis și primit de către telefon este preluat de satelit care-l retransmite la o stație la sol.

Telefonia mobilă prin satelit reprezintă principala metodă de comunicare utilizată în zonele în care telefonia mobiă GSM nu este disponibilă (nave maritime, platforme petroliere marine, zone montane la mare altitudine, zona unui deșert, regiuni polare).

Sunt folosite de asemenea, în situații de calamități naturale în care infrastructura de comunicații convențională a fost deteriorată.

Fiecare telefon prin satelit este livrat cu un cod (număr de 5 cifre care începe cu 881 sau 882) atribuit de către Uniunea Internațională pentru Telecomunicații (ITU-T) rețelei de telefonie prin satelit.

Înființată în 1997, compania Thuraya oferă acoperire în Europa, sudul Africii, Orientul Mijlociu, Asia, Australia, Oceania.