Skoda Enyaq iV, anunțat oficial. Cum arată și ce poate primul SUV electric al Skoda

Data: 8/09/2020 | Autor: .

Skoda a anunțat lansarea oficială a primului său SUV pur electric, modelul Enyaq iV. Mașina, parte din segmentul SUV-urilor electrice de segment mediu (D), unde printre concurenți se numără Volkswagen ID.4 și Ford Mustang Mach-E, va fi disponibilă în cinci versiuni de motorizare, cu până la 306 CP.

Producția noului Skoda Enyaq iV va începe la sfârșitul acestui an în uzina de la Mlada Boleslav, iar lansarea comercială va avea loc la începutul anului 2021.

Skoda Enyaq iV vine să transpună în realitate conceptul Vision iV. Dezvoltat pe platforma MEB a Volkswagen, modelul are dimensiuni similare cu cele ale modelului Kodiaq – o lungime de  de 4.648 mm, o lățime de 1.877 mm și o înălțime de 1.618 mm, cu un ampatament de 2.765 mm.

În materie de design, Skoda Enyaq iV se remarcă prin grila luminoasă numită Crystal Face, alcătuită din 130 de LED-uri, alături de farurile și stopurile LED, disponibile inclusiv în versiunea standard, alături de jantele de 18 inch.

Mașina dispune, optional, de blocurile optice LED Matrix, alături de opt variante de jante cu diametre care variază între 18 inch și 21 inch.

În interior, Skoda propune 10 pachete de design, care includ  elemente de tapițerie, inserții sau decorațiuni. Printre acestea se află inclusiv o tapiserie realizată parțial din sticle de plastic reciclate.

Mașina are un portbagaj care oferă un volum de 585 de litri.

În ceea ce privește bordul, Skoda Enyaq iV prezintă noul pachet digital (Digital Cockpit), care include un display cu diagonala de 5.3 inch și un ecran central cu o diagonală de 13 inch, care poate fi activat prin comenzi vocale și gesturi, grație asistentului virtual Laura.

Sistemul de infotainment Skoda Enyaq iV este compatibil wireless cu Android Auto, Apple CarPlay și MirrorLink.

Sistemul audio are, în standard, un amplificator cu patru canale de 20 W. La capitolul opțiuni regăsim și un sistem audio Canton cu 12 boxe

În ceea ce privește motorizările, Skoda Enyaq iV va fi disponibil pe piața din Europa în cinci versiuni. Versiunea de bază, Skoda Enyaq iV 50, include un motor electric de 148 CP, montat pe puntea spate, alimentat de o baterie de 55 kWh, care asigură o autonomie de până la 340 de kilometri.

Versiunea de top, Skoda Enyaq iV 80X, include un motor electric suplimentar  de  265 CP, cu o baterie de 82 kWh și o autonomie de 460 de kilometri. Bateria se încarcă la stații de încărcare rapidă cu curent continuu (DC) cu până la 125 kW (de la 5% la 80% – 38 de minute)

Mașina, în versiunea RS, accelereazp de la 0 la 100 km/h în 6.2 secunde și prezintă o viteză maximă de 180 km/h.

În ceea ce privește asistența rutieră, mașina include , printre altele, Proactive Crew Protect Assist, Adaptive Lane Assist, Adaptive Cruise Control, Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning, Park Assist sau pachetul Travel Assist, care include Adaptive Cruise Control, Adaptive Lane Assist, Traffic Jam Assist și Emergency Assist.

Prețurile lui Skoda Enyaq iV încă nu au fost anunțate însă este de așteptat să se situeze, cel mai probabil, în zona 45.000-55.000 euro, la care, in funcție de programele guvernamentale, se poate ajunge la un discount de 10.000-12.000 euro.