SmartDeblur, aplicatia care repara fotografiile ca in CSI

Data: 23/10/2012 | Autor: .

Scenele din filme politiste precum CSI in care un „specialist” obtine detalii uluitoare dintr-o imagine neclara, realizata noaptea cu o camera de securitate plasata la departare, ne starnesc, de cele mai multe ori, rasul. Un programator rus a dezvoltat, insa, o aplicatie care face exact acest lucru.

Creata de Vladimir Yuzhikov, aplicatia SmartDeblur este cu adevarat impresionanta.

„Restaurarea imaginilor digitale este uan dintre cele mai interesante probleme ale procesarii digitale, atat dintr-un punct de vedere teoretic cat si practic”, explica acesta.

Aplicatia sa repara doua surse ale calitatii proaste a unei fotografii: miscarea si focalizarea proasta.

„Oamenii cred ca blur-ul este o operatiune ireversibila iar informatia este pierduta pentru totdeauna, pentru ca fiecare pixel este transfromat intr-o ‘pata’ si totul se amesteca. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Informatia este doar redistribuita pe baza unor reguli, si poate fi restaurata folosind anumite presupuneri”, spune dezvoltatorul, citat de Gizmodo.

Desi tehnologia este departe de a fi perfecta, rezultatele sale sunt impresionante, si nu au mai fost atinse pana acum de alte incercari de acest gen. Aplicatia exceleaza in special la capitolul text, unde obtine rezultate cu adevarat uimitoare.

Aplicatia poate fi descarcata de aici.