Studiu medical: Renuntatul la fumat ne face mai fericiţi?

Data: 28/01/2018 | Autor: .

Studiu medical: Renuntatul la fumat ne face mai fericiţi?

Să fii fumător în ziua de azi a devenit o misiune aproape imposibilă. Experienţa asta, care altădată era privită ca o chestie cool, a devenit acum o problemă ce ţine de dependenţă. Renuntatul la fumat ne poate face fericiti?

Este greu, aproape imposibil, să renunţi la fumat. Trebuie să ai o voinţă de fier şi mai contează un aspect important – mediul în care trăieşti, relatează GadgetReport.ro

Dacă ai în familie fumători, dacă la tine acasă se fumează, o să îţi fie şi mai greu să scapi de ţigări. Iar dacă şi la serviciu socializarea se traduce prin ieşirea la ţigară, misiunea devine cu adevărat imposibilă.

Ideea e că, până la urmă, nu te obligă nimeni să o faci. Fumatul ucide încet, dar pînă la urmă este treaba ta ce faci cu propriul organism. La fel e şi cu alcoolul.

Dacă însă vrei să duci misiunea la capăt, dacă vrei să scapi de dependenţa asta ucigaşă şi costisitoare, te aşteaptă satisfacţii pe măsură. Potrivit unui studiu publicat in revista medicală British Medical Journal (BMJ), renunţarea la fumat îi face mai fericiţi pe foştii fumători.

“Efectul renuntarii la fumat este echivalent sau superior celui avut de antidepresivele utilizate în tratamentul contra anxietatii sau al tulburarilor de dispozitie”, sustin oamenii de stiinta.

“Cei care au reusit sa se lase de fumat sunt mai putin deprimati, mai putin anxiosi, mai putin stresati si au o viziune mult mai optimista asupra vietii. Si mai important decat atat, rezultate imbucuratoare au fost observate si asupra indivizilor care au tulburari de comportament. Deci da, daca renunti la fumat, esti mai fericit!”, au afirmat experţii.

Subiectii supusi studiului au o varsta medie de 44 de ani si au fumat, anterior, cate 10 – 40 de tigarete pe zi. 48% dintre ei sunt barbati.

Şase milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza fumatului. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta cifra va ajunge la 8 milioane de decese pâna în anul 2030.