Tarifele de roaming in UE, diminuate cu 75%

Data: 6/11/2011 | Autor: .

Europarlamentarul roman Petru Luhan, membru in Comisia pentru Justitie si Afaceri Interne din Parlamentul European, solicita Comisiei Europene reducerea cu cel putin 75% a plafonului maximal pentru tariful de transfer de date in roaming. Solicitarea vine in contextul organizarii la Bruxelles a primului Hackathon din cadrul institutiilor europene. 

Evenimentul se va derula in perioada 8-9 noiembrie si va reuni reprezentanti Google, Skype si sute de tineri specialisti IT din 13 state membre UE, Canada, SUA, in incercarea de identificare a solutiilor pentru imbunatatirea serviciilor de internet pe mobil.

Solicitarea scrisa a fost deja transmisa Comisiei Europene. Am propus ca pragul tarifelor practicate pentru transferul de date sa fie scazut, treptat, la sub 1 euro/MB, in cursul anului viitor, iar din 2015,  sa  nu depaseasca 50 eurocenti/MB”, explica europarlamentarul roman.

Acesta precizeaza ca pragul actual, de 4 euro/MB este unul mult prea ridicat, in comparatie cu nevoile tehnologice ale utilizatorilor de platforme mobile.

Consider ca o astfel de masura ar pune capat facturilor exagerate pentru transferul de date in regim de roaming. De altfel politica UE urmareste sa elimine diferentele uriase dintre tarifele practicate pentru operatiunile mobile nationale si cele in regim de roaming”, a mai precizat europarlamentarul roman.

Reamintim ca o decizie in acest sens a fost luata de CE  in 2009, pentru serviciile de voce,  tarifele fiind atunci diminuate cu 75% la nivelul tarilor UE.