TELEPORTAREA devine REALITATE. Experimentul incredibil reusit de savanti (VIDEO)

Data: 30/05/2014 | Autor: .

teleportarea-Cercetatorii de la Kavli Institute of Nanoscience Delft au reusit sa puna la punct o tehnologie care promite sa transforme in realitate teleportarea, modalitatea de calatorie pe care o vedem in filmele SF.

Expertii au folosit in experimentul lor doua diamante si, cu ajutorul unui computer cuantic, au reusit sa transfere informatia stocata dintr-un diamant in celalalt, aflat la trei metri distanta.

In esenta, metoda presupune trasferul informatiei, botezata qubit, fara ajutorul niciunui tip de retea de comunicare, in genul Wi-Fi etc. Asta gratie unui fenomen numit “quantum entanglement” (incarcatura cuantica), a carui proprietati permit transferul particulelor intr-o matrice dintr-un punct in altul, fara ca aceste legaturi sa fie deteriorate sau influentate in vreun fel de timp, distanta etc.

Intr-un articol publicat in Science, expertii explica, in detaliu, modul in care informatia este teleportata fara sa fie compromisa pe parcurs, folosind diamantele drept baze de emisie-receptie.

Cercetarile sunt inca la inceput insa momentul este considerat de experti unul semnificativ, incurajator pentru viitor.

Scopul acestora este de a reusi sa transfere instantaneu un obiect dintr-un punct in altul, urmand ca, in caz de reusita, sa se treaca apoi la cobai, precum soareci si alte animale.

In final, daca tehnologia se va dovedi viabila, nu este exclus sa vedem in realitate teleportarea, asa cum este prezentata ea in filme precum Star Trek.

 

Si chinezii lucreaza la teleportare

 

Fenomenul descris mai sus nu este desprins din romanele de science-fiction. Fizicienii au reusit sa teleporteze fotoni inca din anul 1997, iar aceasta tehnica a devenit una standard in laboratoarele optice din lumea intreaga.

Fenomenul care face posibil acest lucru este cunoscut in fizica sub denumirea de “retea cuantica”, o legatura puternica si misterioasa care apare cand doua obiecte cuantice impartasesc aceeasi experienta si sunt totusi separate in spatiu.

Din nefericire, fotonii cuantici sunt obiecte foarte fragile. Ei nu pot sa calatoreasca mai mult de un kilometru prin fibrele optice intrucat ajung sa interactioneze in cele din urma cu materialul inconjurator, determinand ruperea retelei cuantice.

Fizicienii au avut mai mult succes in teleportarea fotonilor prin atmosfera.In 2010, o echipa de cercetatori chinezi a anuntat ca a reusit sa teleporteze un singur foton pe o distanta de 16 kilometri.

GadgetReport.ro relata, recent, ca aceeasi echipa  a doborat acel record. Juan Yin de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Shanghai si colegii sai au reusit sa teleporteze fotoni cuantici pe o distanta de 97 de kilometri deasupra unui lac din China.

Acestia au reusit sa teleporteze fotoni pe o distanta de circa 100 de kilometri, stabilind astfel un nou record si deschizand calea spre conceperea unor sisteme de comunicatii cuantice prin satelit.

Descoperirea savantilor chinezi ar putea fi folosita in viitor pentru punerea la punct a unor retele de comunicatii prin satelit care vor asigura un nivel inalt de confidentialitate si siguranta.

Cum a fost realizata teleportarea in filmele SF, aflati din clipul video de mai jos.