Tepari cu telefoane mobile prin okazii.ro, retinuti de politisti

Data: 25/01/2013 | Autor: .

hackers-hacking-hacksSapte persoane care faceau parte dintr-o grupare specializata in comiterea de infractiuni informatice, inseland sute de clienti din toate judetele tarii prin intermediul site-ului www.okazii.ro, au fost retinute de politistii din Salaj.  

P. Dan, R. Laurentiu, D. Madalin, Z. Ionut, T. Radu, N. Mariana si N. Gheorghe au reusit, din vara anului trecut pana acum, sa obtina aproximativ 500 milioane de lei vechi din vanzarea fictiva a telefoanelor mobile, informeaza Graiul Salajului.
Trei dintre ei au creat aproximativ 700 de conturi pe site-ul de vanzari, prin care expuneau la vanzare mai multe tipuri de telefoane mobile – Iphone5, Iphone4, Samsung Galaxy S3 si HTC X ONE – pe care nu le detineau in realitate si pe care „le vindeau” la preturi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei.

Suspectii postau anunturi de vanzare cu precizarea ca telefoanele trebuie platite in avans. Ulterior erau contactati de potentialii clienti, iar in urma convorbirilor deveneau „prieteni” pe Yahoo Messenger. Aici stabileau detaliile tranzactiei si isi ofereau numerele de telefon reale, pentru ca detaliile finale sa fie stabilite telefonic.

“Clientul trebuia sa plateasca in avans o anumita suma de bani, care se negocia in functie de client, de regula jumatate din valoarea telefonului. De obicei, sumele erau cuprinse intre 200 si 500 de lei si erau expediate prin mandat postal sau prin Western Union la diferite agentii ale bancilor, pe numele inculpatilor D. Madalin si T. Radu si a invinuitilor N. Mariana si N. Gheorghe”, afirma anchetatorii.

Dupa ce primeau „avansul”, cei trei capi ai retelei contactau din nou clientii si le spuneau ca s-a produs o eroare in sistemul de expediere a „coletului” si ca trebuie sa mai achite alte sume drept avans, ca altfel nu primesc coletul. De frica, clientii achitau si avansul de 200-1000 de lei prin acelasi sistem de plata. Iar ca masura de siguranta, ca nu cumva sa dea de doua ori peste acelasi client fraierit, „vanzatorii de telefoane” isi memorau toate numerele de telefon. Evident ca celor pagubiti nu le mai raspundeau la telefon.

Ancheta a inceput dupa ce trei salajeni au depus reclamatii la politie.

Procurorii spun ca nu s-a putut recupera niciun macar un leu din prejudiciul de aproximativ 500 de milioane de lei, pentru ca imediat dupa ce castigau bani, toti mergeau si-i jucau la cazinouri.

 

Am primit pe adresa redactiei si un punct de vedere de la Okazii.ro. Il redam integral.

Okazii.ro a fost parte activa in identificarea și anihilarea acestei rețele infracționale, colaborand inca de la inceput cu Poliția și Procuratura Salaj. In cadrul anchetei au fost oferite toate informațiile necesare legate de conturile implicate in aceasta rețea, datele de logare, legaturile dintre conturi, adresele de IP de pe care s-a inregistrat activitatea inca de la inceputul anchetei. Astfel, Okazii.ro dovedește transparenta totala fata de organele abilitate atunci cand sunt cazuri de prejudiciere și colaboreaza strans cu Politia Romana și Parchetul pentru soluționarea acestora.

Referitor la situația prezentata in articol, informam ca Okazii.ro interzice prin regulamentul de funcționare (articolul 4.6.16 din Termeni și Condiții) transmiterea de avansuri pentru achiziționarea de produse sau orice forma de condiționare a vanzarii.

In plus, pentru protecția cumparatorilor, am dezvoltat serviciul Garanția de Livrare. Acest serviciu ofera posibilitatea ca, in termen de 3 zile lucratoare de la primirea produsului comandat, cumparatorul sa solicite returnarea banilor, in cazul in care produsul nu corespunde descrierii de pe site. Totodata, nu este și nu va fi necesara transmiterea unui avans, intrucat toate tranzacțiile se fac prin intermediul curierilor agreați in program. Recomandam utilizatorilor sa aleaga produse cu Garanția de Livrare, iar in cazul in care produsele dorite nu fac parte din acest program, sa solicite vanzatorilor activarea serviciului care este gratuita.

Pentru ca sunt cazuri de utilizatori prejudiciați, reiteram cateva recomandari de baza pentru siguranța deplina a cumparaturilor pe Okazii.ro:

  • Sa aleaga produse ce au Garantia de Livrare
  • Sa verifice calificativele vanzatorului și sa nu trimita bani in avans
  • Sa fie atenti la oferta și sa discute toate aspectele cu vanzatorul in cazul in care exista nelamuriri legate de produs, plata, livrare in cadrul site-ului
  • Sa apeleze departamentul Asistența Clienți, disponibil la numarul 0374-OKAZII (0374-652944), de luni pana sambata in intervalul orar 9-21, pentru orice nelamurire legata de achiziția unui produs și sa reacționeze ori de cate ori exista cea mai mica suspiciune legata de un anumit produs sau vanzator.

Orice tentativa de frauda poate fi semnalizata și departamentului Securitate Okazii.ro la adresa de e-mail  securitate@okazii.ro sau telefonic la 0374-652.944 și, împreună cu Poliția Română și Parchetul, vom lua toate măsurile necesare.