Top 10 – sfaturi utile pentru congelarea sanatoasa a alimentelor

Data: 22/07/2011 | Autor: .Daca vreti sa va conservati in mod sanatos alimentele, pastrandu-le mult timp gustul, aroma si mai ales calitatile nutritive naturale, trebuie sa urmati cateva reguli esentiale, afirma expertii de la Electrolux.  Intr-un material de prezentare a unei noi game de lazi frigorifice, ei au prezentat o serie de sfaturi utile.

 

1.  Alimentele trebuie sa fie cat mai proaspete (legumele si fructele se congeleaza intotdeauna spalate si curatate, uneori chiar oparite, dupa caz)

2. Functia de congelare rapida este de preferat inghetarii prin simpla introducere a alimentului in congelator, deoarece prelungeste prospetimea mancarii si nu provoaca o pierdere la fel de mare a sucurilor in momentul dezghetarii

3.Este de preferat sa se pregateasca pachete mai mici, care permit o mai buna dozare a ingredientelor pentru mancare si o utilizare mai eficienta a spatiului in congelator

4.Fiecare pachet sau recipient cu alimente trebuie etichetat inainte de congelare, mentionand continutul si data limita pana la care acesta poate fi pastrat

5.Odata alimentele puse la pastrare in lada frigorifica, este important ca temperatura din interiorul aparatului sa nu se modifice major pana la decongelare, iar dupa decongelare, alimentele trebuie pregatite repede si nu se recongeleaza.

6.Legumele (cu exceptia celor care contin multa apa, cum ar fi castravetii sau tomatele) se pastreaza cel mai bine daca sunt oparite timp de 1 – 3 minute, apoi puse in strecuratoare si trecute printr-un jet de apa rece, scurse bine si congelate rapid in pungi speciale pentru congelator. Pot rezista pana la 12 luni si vor avea gust bun, culoare si consistenta placuta. La utilizare, se introduc direct in apa clocotita pentru mancare, fara sa se decongeleze in prealabil.

7.Prin congelare, pestele si carnea de pui isi pastreaza intacte elementele nutritive, intrucat aceste alimente sunt bogate in vitaminele A si D si proteine, care nu se distrug la temperaturi scazute.

8.Pestele se congeleaza numai curatat si eviscerat, bine ambalat in pungi speciale.

9.Branzeturile cu consistenta ferma, cum ar fi cascavalul sau branza de burduf, isi pastreaza calitatile prin congelare (bucatile mici se conserva mai bine decat cele mari), insa este important ca decongelarea sa se faca lent, in frigider.

10.Laptele se pastreaza foarte bine congelat in sticle din plastic, timp de maximum 4 luni.

 

Noi lazi frigorifice de la Electrolux

Electrolux a lansat pe piata romaneasca o noua gama de lazi frigorifice. Acestea sunt disponibile in doua variante: una cu dimensiunile de IxLxA 87,6×132,5×66,5 cm si volum net de 400 litri, iar alta de IxLxA 87,6×93,5×66,5 cm, cu volum net de 260 litri. Lazile frigorifice ofera functia de congelare rapida, se incadreaza in clasa energetica A+ si pot fi gasite in magazinele de specialitate la preturi recomandate de 1579, respectiv 1449 lei.