Toyota Yaris Cross. Cel mai mic SUV japonez concurează cu Ford Puma și Dacia Duster

Toyota a lansat oficial noul model Toyota Yaris Cross, un SUV de mici dimensiuni, oferit cu versiune integrală și sistem de propulsie hybrid, care va concura cu Renault Captur, VW T-Roc, Nissan Juke, Peugeot 2008, Ford Puma și, de ce nu, cu Dacia Duster, relatează GadgetReport.ro

Toyota Yaris Cross este cel mai nou automobil din portofoliul japonezilor. A fost prezentat la aproape două luni de la momentul la care ar fi trebuit să aibă premiera mondială, la Salonul de la Geneva, eveniment anulat însă din cauza pandemiei de coronavirus.

 

Toyota intră cu modelul Yaris Cross în segmentul SUV-B, acolo unde mai are un model, CH-R, și unde va concura, printre altele, cu Dacia Duster Renault Captur, VW T-Roc, Peugeot 2008 și, bineînțeles, Ford Puma, modelul produs la Craiova.

Pornind de la compacta Yaris, care de la debutul din 1999 a atins vânzări de peste 8,71 milioane de unități, noul Yaris Cross își propune să păstreze caracteristicile mărcii Yaris, dar să redefinească segmentul SUV-urilor compacte urbane.

Toyota Yaris Cross, o gardă la sol mai ridicată

La capitolul design, Toyota Yaris Cross se remarcă prin liniile fluide, imprumutate de la alte modele Toyota. Este un design reușit, din punctul nostru de vedere, cel puțin la fel de interesant ca cel al lui Ford Puma.

Designul evocă calitățile clasice ale SUV-urilor, cu un corp mai înalt și roți/anvelope mai mari care comunică rezistența și scopul maşinii. Jantele cele mai mari care pot fi instalate măsoară 18 inci. A primit şi o culoare specială pentru caroserie – Brass Gold – pe lângă nişte faruri şi stopuri care pot fi full LED.

Spre deosebire de versiunea hatchback, Yaris Cross este cu 240 mm mai lung (4.180 mm), cu 20 mm mai lat (1.765 mm) și cu 90 mm mai înalt (1.560 mm). Garda la sol este cu 30 mm mai mare. Ampatament este însă identic, de 2,56 metri.

Noul Yaris Cross va include sistemele active de siguranță Toyota Safety Sense și funcțiile avansate de asistență pentru șofer, precum frânarea automată.

Toyota Yaris Cross, propulsie hibridă

Sub capotă, Yaris Cross împrumută ansamblul propulsor hibrid de pe Yaris, adică o unitate de 1,5 cilindri, cu 116 CP — resurse care vor fi livrate tuturor celor patru roți printr-un sistem de tracțiune integrală. Aceasta va fi disponibilă ca opțiune pe care puține modele din acest segment o au. Consumul va fi unul specific unei mașini hibrid: 90 g/km pentru versiunea cu tracțiune față și 100 g/km pentru AWD.

Motorul cu doar trei cilindri este din familia Dynamic Force şi funcţionează pe baza ciclului Atkinson.

Suspensia, similară cu cea de pe Yaris, include elemente McPherson pe puntea din faţă, iar pe cea din spate este una semi independentă.

Toyota Yaris Cross, Apple CarPlay și Android Auto

Despre habitaclu şi dotările din el, japonezii nu au anunțat prea multe informații. Din imaginile oficiale, designul din habitaclu pare inspirat de la ultimele modele, cu o planşă de bord digitalizată și un monitor central care suportă Apple CarPlay și Android Auto. Spre deosebire de Yaris, panoul de bord din spatele volanului are un vitezometru pe centru, o consolă centrală reproiectată şi noi panouri pentru uşi.

Japonezii au afirmat că Toyota Yaris Cross este la fel de spațios, precum este şi practic. Cu toate scaunele instalate şi raftul din portbagaj tras, are un volum decent, deşi nu este specificat. Cu toate acestea, în cazul în care este nevoie de o capacitate de încărcare mai mare, atunci există un sistem de rabatare a banchetei spate în proporţii de 40:20:40.

Mai este oferit în portbagaj un panou de podea flexibil (podea dublă), dar şi un sistem care să asigure fixarea lucrurilor pentru ca să nu alunece. Există şi un hayon acţionat electric pentru mâinile ocupate.

Noul Yaris Cross va debuta comercial în vara anului viitor. Pentru Europa, modelul va fi asamblat la uzina din Valenciennes, Franța.Toyota are în plan o producție de până la 15.000 de unități pe an.

Detalii despre pret nu sunt momentan cunoscute însă, cel mai probabil, îl vom vedea în showroom-uri undeva la 18.000-25.000 de euro în funcție de versiune.