Cel mai ieftin și bun QLED Samsung. SAMSUNG 55Q67RA vs. SAMSUNG 55Q60RA

Dacă te-ai săturat de televizorul pe care îl ai în sufragerie și vrei să faci un upgrade la un produs cu un raport preț-calitate foarte bun, o soluție excelentă o poate reprezenta SAMSUNG 55Q67RA, QLED-ul entry level de 48 de inchi de la Samsung. În aceste zile, îl găsești la un preț foarte bun, de aprox. 3400 de lei, în funcție de magazine.

Am ales SAMSUNG 55Q67RA după ce l-am comparat cu SAMSUNG 55Q60RA, celalaltă versiune entry-level în segmentul QLED-urilor Samsung.

La prima vedere, cele două televizoare sunt similare la mai toate capitolele. Dincolo de diferențele de culoare, SAMSUNG 55Q67RA are carcasa argintie iar SAMSUNG 55Q60RA este negru, mai există o diferență importantă care ne-a determinat să plătim cu 150 de lei mai mult pe versiunea SAMSUNG 55Q67RA.

Este vorba de tehnologia Ultimate UHD Dimming, care îi oferă televizorului un PQI de 3100  (Picture Quality Index).

SAMSUNG 55Q60RA utilizează o tehnologie mai veche, Supreme UHD Dimming, cu un PQI de 3000.

Asta înseamnă că, cel puțin din specificații, ar trebui să ofere o imagine mai bună, mai clară, cu un contrast mai bun.

În rest, dincolo de carcasa de culori diferite, la SAMSUNG 55Q67RA ai o telecomandă TM1990C  față de TM1950C la SAMSUNG 55Q60RA. Prima este argintie, cealaltă este neagră. În rest, funcțiile sunt similare.

SAMSUNG 55Q67RA l-am cumpărat de pe acest link, la Altex, la un preț foarte bun, de 3400 de lei.

Găsiți pe SAMSUNG 55Q60RA acest LINK. În aceste zile, Altex îl vinde la un preț chiar mai bun, de 3350 de lei.

Ce înseamnă PQI și de ce este important?

 

PQI este prescurtarea pentru Picture Quality Index (Indicator de calitate a imaginii), un rating acordat de catre Samsung gamei sale de televizoare smart, pentru a diferentia modelele sale incepand cu televizoarele premium din 2015 si pana astazi.

Anterior, Samsung a folosit indicatorul CMR-ul (Clear Motion Rate) care exprima, în principal rata de refresh a ecranului, exprimată în Hz. Cu cât rata de refresh este mai mare, cu atât imaginile sunt livrate mai fluent, fără întreruperi și sacadări.

Noul sistem PQI are, în prezent, o scala de la 100 si pana la 4300.  Televizoarele HD au PQI de 100-200, cele Full HD de la 200 la 600, modelele Ultra HD de la 800-1400, iar de la 1900 în sus se află televizoarele SUHD 4k & QLED.

CE MĂSOARĂ PQI?

 

În esență, cu cât PQI-ul este mai mare, cu atât calitatea imaginii este mai bună. PQI ia în calcul mai multe elemente printre care, la loc important, se află contrastul.

Spre deosebire de televizoarele LED, QLED-urile afișează un contrast net superior, cu un negru mai puternic și un alb mai luminos.

PQI-ul măsoară și abilitatea televizorului Samsung de a reda culori mai vii, mai puternice, imagini mai clare si detalii mai fine.

Un alt criteriu luat în calcul în PQI îl reprezintă rata de refresh. Cu cât rata este mai mare, cu atât imaginile vor fi mai fluente, fără sacadări, mai ales când televizorul redă, de exemplu, jocuri sau meciuri de fotbal.

La QLED-uri, Samsung a reușit să elimine mare parte din problemele de sacadare a imaginilor, așa numitul Ghost effect. La acest capitol, televizoarele din gama QLED excelează și la capitolul zgomot în imagini, fenomen pe care îl întâlnim mai ales la canalele TV analog și unde cu cât PQI-ul este mai ridicat, cu atât procesoarele televizoarelor sunt mai capabile să curețe imaginea, să o facă mai bună, grație tehnologiei Clean View Technology.

Samsung PQI măsoară, totodată, și reducerea zgomotului (Noise reduction), un factor care stabilește cât de eficient este televizorul în a furniza un sunet clar, stereo, cu înalte și bași bine definiți.

 

DE CE QLED ȘI NU OLED?

De ce am ales un QLED și nu un OLED? În primul rând pentru că raportul preț-calitate la Samsung QLED este unul foarte bun.

Primești un televizor cu un contrast foarte bun, cu imagini clare și un sunet excelent chiar și pentru un televizor din gama entry-level cum este SAMSUNG 55Q67RA.

Avem încă două QLED-uri din 2019, un Q6FN și un Q7FN, și de aproape un an funcționează ireproșabil, fără pierderi de imagine, culoare, contrast. În plus, sunetul, la ambele televizoare, este foarte bun. N-am avut nevoie de un sound-bar.

Alternativa o reprezentau OLED-urile de la LG sau Sony, care stau foarte bine la capitolul imagine dar la un preț pe măsură.

În plus, interfața Samsung se mișcă foarte repede. Intri rapid pe Netflix, pe HBO GO, pe Youtube, fără niciun fel de întârzieri. Iar conectivitatea wireless este chiar foarte bună. Am folosit intens cele două televizoare pe IPTV, conectate la WI-FI, și n-am avut nicio problemă de transfer de date.

Samsung QLED Q6FN. Un smart TV excelent, cu un raport preț-calitate imbatabil

Mai este un motiv important. Avem telefoane Samsung (Note10+, Galaxy S10 5G, Galaxy S20 Ultra) și acestea se conectează extrem de rapid la QLED-urile sud-coreenilor, putând astfel, cu un singur buton să livrezi către ecran tot conținutul de pe telefon (video, foto etc.)

Cu telefonul Samsung și aplicația dedicată poți să controlezi televizorul atât în zona de setări cât și ca telecomandă.

Zilele următoare, pe GadgetReport.ro veți vedea un unboxing și un test concret de imagine pentru televizorul  SAMSUNG 55Q67RA.