Verdict final in razboiul patentelor: Apple castiga procesul cu Samsung si va primi despagubiri de 1 mld. $

Data: 25/08/2012 | Autor: .

Dupa doua zile si jumatate de deliberari, juriul din procesul dintre Apple si Samsung a ajuns la un verdict in favoarea americanilor.

Astfel, Samsung va trebui sa plateasca Apple despagubiri de 1,049 miliarde de dolari pentru ca a copiat proprietatea intelectuala a americanilor. Mai exact, juriul a considerat ca toate cele trei patente pe care Apple le-a adus in fata curtii sunt valide si au fost copiate de Samsung.

In acelasi timp, juriul a considerat ca Apple nu a folosit in mod incorect patentele Samsung legate de standardele 3G, Samsung neavand castig de cauza in aceasta situatie.

Singura decizie favorabila sud-coreenilor este cea legata de tablete, juriul considerand ca device-urile Samsung nu copiaza iPad-ul.

Poate mai important, juriul a decis ca incalcarile de patente ale Samsung au fost facute cu intentie.

Decizia integrala poate fi consultata aici.

Verdictul reprezinta o victorie importanta si definitiva pentru Apple, dupa cum comenteaza The Verge.

Este de asteptat ca in perioada urmatoare Apple sa incerce sa obtina interdictii de vanzare pentru produsele care au fost in discutie in proces, precum smartphone-ul Galaxy S II.

Pe termen lung, insa, verdictul de astazi va avea efecte de o mult mai mare amploare. Este de asteptat ca interfata cu utilizatorul sa sufere anumite modificari in tot ecosistemul Android, de teama producatorilor de noi procese cu Apple.

Totodata, este de asteptat ca si design-ul noilor smartphone-uri care vor iesi pe piata sa se schimbe.

Intr-un final, este posibil chiar sa asistam la un lucru de neimaginat cu doar un an inainte: un deal de licentiere intre Google si Apple pentru o serie de patente ale celor din urma.

Decizia instantei americane vine la doar o zi dupa ce o alta curte din Coreea de Sud a luat o decizie controversata in procesul dintre cele doua companii. Astfel, un tribunal din Seul a decis ca atat Apple cat si Samsung au incalcat patentele celeilalte, si a decis retragerea de pe piata locala a mai multor device-uri ale celor doi producatori. Despagubirile, insa, sunt mult mai mici, fiind de ordinul zecilor de mii de dolari. Mai multe amanunte, aici

Razboiul juridic dintre Apple si Samsung are o istorie indelungata, in prezent cele doua companii fiind in proces in peste 20 de tari si jurisdictii. Apple ii acuza pe acestia ca au copiat designul si functionalitatile smartphone-urilor si tabletelor iPhone si iPad in modelele din seria Galaxy. In replica, cei de la Samsung ii acuza pe Apple de incalcarea mai multor patente din zona telecomunicatiilor.

Acest conflict juridic a scos, insa, la iveala, si o serie de informatii foarte interesante din bucataria interna a celor doua companii. Cele mai notabile exemple includ trei serii de imagini cu prototipuri timpurii ale iPhone si iPad (123) un email intern in care conducerea Apple confirma, practic, lansarea unei tablete iPad mini, un document de 132 de pagini redactat in 2010 de inginerii Samsung detaliaza procesul prin care interfata modelului original Galaxy S a fost modificata pentru a semana cat mai mult cu cea a iPhone-ului celor de la Apple, dar si o declaratie potrivit careia Apple a intentionat, la un moment dat, sa construiasca o masina.

.