Video: Masina fara sofer a Universitatii Stanford atinge aproape 200 km/h pe un circuit de curse

Tot mai multe institutii, fie ca vorbim de cosntructori auto, de companii din industria IT sau de mediul universitar, incearca in ultima vreme sa construiasca masini care se pot conduce singure.

Daca Prius-urile cuminti ale Google se concentreaza pe volum si au parcurs pana acum aproape 500.000 de kilometri, proiectul similar al Universitatii Stanford are o abordare diferita. Echipa din spatele proiectului a creat, in parteneriat cu Volkswagen Electronics Research Lab, o masina fara sofer bazata pe un Audi TTS, care se concentreaza pe condusul in conditii extreme.

Astfel, prototipul a fost testat pe un circuit de curse din Sacramento si a atins vitee de pana la 120 mile pe ora (193 kilometri pe ora). Masina a parcurge circuitul in mai putin de doua minute si jumatate, fiind cu doar cateva secunde mai inceata decat un pilot profesionist.

Puteti urmari prototipul in actiune in videoclipul de mai jos:

Urmatorul obiectiv al echipei de cercetatori este sa faca masina „cat mai umana”. In acest sens, activitatea cerebrala a doi piloti profesionisti va fi monitorizata in timpul unei curse ce va avea loc luna viitoare. Mai multe amanunte, pe Singularity Hub.