Virusii fac victime printre fanii din Romania ai vedetelor

Data: 18/10/2012 | Autor: .

O noua campanie de spam in limba engleza, ce foloseste nume ale unor vedete precum Madonna, Rihanna sau Miley Cyrus, se raspandeste rapid si in Romania. Virusii, ascunsi in emailuri de tip spam, infecteaza calculatoarele si le integreaza intr-o retea de computere „zombie”, ce trimit, la randul lor, virusii mai departe, anunta specialistii Bitdefender.

Rihanna – a doua cea mai populara vedeta de anul acesta intre utilizatorii de internet din Romania, cu 301.000 de cautari lunare pe Google – si Madonna – vedeta ce ocupa, cu 49.500 de cautari lunare, locul 24 in acelasi clasament realizat cu ajutorul unei aplicatii Google – sunt folosite drept momeala pentru a-i conduce pe utilizatori pe site-uri periculoase gazduite de domenii rusesti.

Deschiderea paginilor web infecteaza utilizatorii vulnerabili cu virusi care fura date personale si pun computerele la dispozitia atacatorilor. Astfel, utilizatorii devin la randul lor sursa de virusi, intrucat calculatoarele sunt manevrate de la distanta de infractori cibernetici printr-un server de comanda şi control.

„Un click pe un email care contine nume precum Justin Bieber (a patra cea mai populara vedeta in Romania cu 201.000 de cautari lunare pe Google), Pink (pe locul 5 dupa numarul de cautari) sau Rihanna are cu siguranta un grad ridicat de risc. Acesta este chiar mai mare cand vedetele sunt subiectul unui scandal recent sau al unei stiri importante. Escrocii urmaresc in mod constant mondenitatile pentru a sti despre ce vor oamenii sa citeasca si pentru a le oferi asa-zisele stiri garnisite cu virusi”, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

Subiecte precum: „FWD: Best of Madonna” si „Justin Bieber fan’s suicide” atrag utilizatorii pe site-uri canadiene de medicamente sau pe site-uri rusesti care gazduiesc virusi. De asemenea, pentru a face escocheria ce foloseste numele Rihannei sa para o reclama la unul dintre hiturile sale celebre, infractorii includ cuvantul „Umbrella” in mesajele de tip spam.