Cat de lungi sunt parolele pe care le folosesti online?

Data: 19/10/2012 | Autor: .

Intr-o perioada in care conturile de email, personale sau de serviciu, sunt compromise in fiecare zi, apreciez mereu companiile care nu doar incurajeaza, dar isi si ajuta utilizatorii sa isi protejeze conturile din online, scrie expertul Stelian Tanase, pe blogul Kaspersky.

Am apreciat Facebook atunci cand a implementat navigarea completa HTTPS, sau Google cand a permis autentificarea in 2 factori pentru conturile Gmail (pentru ca ei asigura navigare completa HTTPS de ceva timp).

Saptamana trecuta au inceput sa apara mai multe sesizari cu privire la Hotmail, care limita parolele conturilor la doar 16 caractere: (http://threatpost.com/en_us/blogs/hotmail-limits-passwords-16-characters…).
Incidentul m-a pus pe ganduri – daca o companie mare ca Microsoft, cu servicii online ample, precum Hotmail, nu intelege necesitatea unei parole complexe, cum te poti astepta ca utilizatorii obisnuiti sa fie precauti?
Poate este timpul ca si voi sa va verificati parolele (folosesc pluralul pentru ca sunt sigur ca aveti parole diferite pentru conturile online) si sa luati in considerare urmatoarele ponturi:

Sa utilizati caractere din partea superioara si inferioara a tastaturii;
Sa includeti cel putin un spatiu liber;
Folositi si cifre;
Includeti diferite simboluri, precum !@#;
Parola nu trebuie sa fie doar un cuvant cunoscut;
Si nu in ultimul rand, aici marimea chiar conteaza – cu cat este mai lunga parola, cu atat mai bine.

Cu o experienta solida in dezvoltarea web si o pasiune pentru securitatea online, Ștefan Tanase s-a alaturat echipei Kaspersky Lab in anul 2007. Aplicand cunostintele din online in domeniul securitatii informatice, participa activ la dezvoltarea de noi tehnologii in vederea protejarii utilizatorilor de internet in fata amenintarilor acestui nou mediu de business si comunicare.


Alaturi de expertul in securitate informatica Costin Raiu, el se implica in dezvoltarea si administrarea mai multor proiecte inovatoare de cercetare, de la baze de date cu sample-uri de virusi sau honeypot-uri de e-mail pentru analiza mesajelor spam, pana la crawler-e web care scaneaza continuu internetul pentru a identifica si neutraliza noi amenintari.

Ca membru al GReAT (Global Research and Analysis Team), Ștefan publica analize ale subiectelor fierbinti privind securitatea online pe www.viruslist.com, portalul Kaspersky de informare si educare a publicului cu privire la virusi, hackeri si spam.