Vopseaua care poate elimina nevoia de aer condiționat

Data: 21/06/2022 | Autor: .

Vopseaua care poate elimina nevoia de aer condiționat

Știați că un anumit tip de vopsea poate să reducă și chiar să elimine nevoia de aer condiționat într-o casă? Inginerii de la Universitatea Purdue au dezvoltat un top de vopsea care are un scop cu adevărat remarcabil.

Creată în laboratoarele de la Universitatea Purdue, vopseaua este considerată a fi cea mai albă din lume. A ajuns chiar și în Cartea Recordurilor!

Specialiștii au explicat că culoarea albă reflectă 98,1% din lumina soarelui. Altfel spus, dacă ați vopsi un acoperiș cu această vopsea, ar funcționa de fapt ca aerul condiționat. Este destul de grozav dacă iei în considerare că aerul condiționat este responsabil pentru aproximativ 12% din consumul total de energie din casă, așa că dacă ai vopsi un întreg oraș cu vopsea super-albă, ar reduce o mulțime de emisii.

Totuși, nimeni nu vorbește cu adevărat, ce ar putea face vopseaua super-albă asupra ochilor umani dacă ai acoperi un întreg oraș cu ea.

Zăpada reflectă doar 80% din lumina soarelui. Știm cu toții ce se întâmplă cu ochii tăi dacă te uiți la zăpadă fără ochelari de soare. Deși probabil ar fi doar acoperișuri acoperite cu această vopsea, este cam greu să nu te întrebi câți nefericiți ar putea fi orbiți dacă se uita accidental în jos dintr-un elicopter sau ceva de genul.

Potrivit experților, vopseaua s-a dovedit deja eficace în a asigura temperatura optimă într-o casă, astfel că folosirea aerului condiționat devine obțională chiar și pe timp de vară călduroasă.