Vrei un televizor cu HDR10+ sau cu Dolby Vision? Care sunt diferențele

Data: 17/09/2019 | Autor: .

Vrei un televizor cu HDR10+ sau cu Dolby Vision? Care sunt diferențele

Dacă vrei să îți cumperi un televizor nou, la standardul din 2019, probabil vei achiziționa un 4K Ultra HD, mai cu seamă că prețurile acestora au scăzut semnificativ. Nu este însă de ajuns ca ecranul să fie 4K pentru o experiență multimedia completă. Trebuie ca televizorul să includă HDR10+ (High Dynamic Range) și/sau cel mai nou format de Dolby Vision. De ce? Află din materialul GadgetReport.ro

HDR este, pe scurt, o tehnologie folosită de producătorii de filme și conținut video pentru a crește luminozitatea și pentru a oferi o acuratețe a culorilor mai bună.

Diferența între un televizor obișnuit și unul HDR este una foarte mare. În esență, calitatea imaginii este net superioară. Culorile sunt mai naturale, contrastul este mai bine calibrat, în esență imaginea este una mult mai aproape de realitate.

Dacă în anii trecuți,  HDR era folosit în principal în cinematografe, acum a devenit un standard de top în producția de televizoare.

Sunt cinci formate HDR pe piață, două statice și trei dinamice. Primele două sunt cunoscute sub numele de HDR10 și oferă un semnal optim în funcție de calitatea transmisiei TV sau a streamingului. Odată pornit materialul video, televizorul va reda HDR de la un capăt la celălalt.

Celelalte trei formate dinamice sunt cunoscute sub numele de HDR10+ (Samsung), Advanced HDR (Technicolor) respectiv Dolby Vision, dezvoltat de Dolby Labs.

Spre deosebire de formatele statice, cele dinamice se adaptează în funcție de semnal, crescând sau reducând dinamica culorilor, acuratețea, contrastul și detaliile, în funcție de conținutul redat, scenă cu scenă.

În esență, diferența dintre formate este una destul de mare. HDR10 suportă o luminozitare de până la 1000 niți, în timp ce Dolby Vision ajunge până la 10,000 niți. Și în privința acurateții culorilor există diferențe. HDR10 folosește 10 biți de date, în timp ce Dolby Vision suportă12 biți.

Diferența este una semnificativă. La 10 biți, televizorul va acoperi 1,024 variante de culoare primară, ceea ce permite un miliard de posibile variante de culori. La 12 biti, ai 4096 de variante, cu 68 de milioane de culori.

Pe piață există, pentru moment, doar televizoare care livrează, în general, 10 biți, iar cele mai performante ajung la o luminozitate de maxim 2000 de niți.

Ce este HDR10+?

Unul dintre cele mai promovate standarde este HDR10+, dezvoltat de Samsung pe noile sale QLED-uri.

HDR10+ este o platformă similară cu Dolby Vision, fiind capabilă să optimizeze imaginea scenă cu scenă, pentru o luminozitate sporită, culori mai bogate și un contrast mai bun.

Cum HDR10+ este o licență gratuită, vom vedea din ce în ce mai multe televizoare cu acest standard care însă nu reușește să atingă nivelul de performanță oferit de Dolby Vision.

Care sunt televizoarele Dolby Vision?

Chiar dacă Dolby Vision nu este atât de promovat precum HDR10+, există multe modele de la LG, TCL, Vizio și Sony care includ această platformă. Nu veți vedea Dolby Vision pe televizoarele Samsung, bineînțeles, pentru că sud-coreenii insistă cu HDR10+.

Dincolo de televizoare, există și multe tablete, telefoane și blu-ray-uri 4K UltraHD care sunt compatibile Dolby Vision și oferă, astfel, conținut optimizat de pe platforme precum Netflix sau Amazon Prime. Disney+ și AppleTV+ vor oferi, de asemenea, conținut Dolby Vision și chiar și sunet Dolby Atmos.

Trebuie să știi că niciun post TV nu emite Dolby Vision și nici nu oferă sunet Dolby Atmos, așa că, dacă vrei să cumperi un televizor compatibil cu aceste standarde, vei avea semnal optimizat doar pe sursele amintite mai sus.

Dacă folosești un set-top box, o consolă de jocuri sau un Blu-ray player pentru a reda conținut de pe Netflix, trebuie să știi că nu toate sunt compatibile Dolby Vision. Roku Stick+ oferă doar support HDR10, Apple TV 4K suportă Dolby Vision, însă nu și Apple TV HD. Amazon Fire TV Stick 4K este unul dintre puținele dispozitive care suportă formatele HDR10, HLG, HDR10+ și Dolby Vision.

Trebuie să știi și că, dacă cumperi un dispozitiv compatibil Dolby Vision, vei avea nevoie și de un cablu HDMI care să suporte acest standard – “HDMI Premium Certified”.

CONCLUZIE

Diferențele între televizoarele cu HDR10+ și cele cu Dolby Vision nu sunt atât de mari dacă te uiți, de exemplu, la filme de pe Netflix. Fie că vei cumpăra un OLED de la LG sau de la Sony, ori un QLED de la Samsung, experiența va fi una spectaculoasă.  Imaginile vor fi mai clare, culorile mai bine calibrate și contrastul mai bun indiferent ce format vei alege.

Până la urmă totul ține de bugetul pe care vrei să îl aloci pentru achiziția unui televizor.

Ține minte însă un sfat. Decât să cumperi un televizor ieftin și prost, la care imaginea să fie arsă, culorile prea puternice și să te doar ochii uitându-te la el, mai bine mai strânge bani sau cumpără în rate un OLED sau un QLED. Vei vedea că este o diferență semnificativă față de un LED 4K clasic, de la o firmă no-name.