Tutorial GadgetReport.ro. Setările esențiale pentru un router Wi-Fi

Data: 25/09/2019 | Autor: .

Tutorial GadgetReport.ro. Setările esențiale pentru un router Wi-FiSă ai un router wi-fi acasă nu mai reprezintă de mult un moft tehnologic. Aceste gadgeturi au ajuns foarte ieftine, sunt uşor de configurat şi te scapă de cabluri. Ce te faci însă când cineva îţi sparge parola de acces? Asta dacă ai una,  pentru că majoritatea utilizatorilor nu îşi setează o astfel de parole, relatează GadgetReport.ro

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când îţi instalezi un router wireless este să schimbi imediat parola și numele de utilizator cu care se livreaza routerul ( în general admin-admin). Dacă nu vei face acest lucru, oricui îi va fi uşor să îţi intre pe reţea.

În al doilea rând, dezactivează SSID Broadcast din setările router-ului. Astfel că cei care vor să se logheze ilegal vor trebui să ghicească şi SSID-ul retelei, lucru destul de dificil.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl faci este să dezactivezi imediat opțiunea de gestionare a routerului de la distanță. Majoritatea routerelor au o astfel de opțiune. E suficient ca un hacker sa îţi știe IP-ul public pentru a apela interfața de administrare.

Este bine să te asiguri că routerul rulează ultima versiune de firmware. Spre deosebire de sistemele de operare, firmware-ul routerelor se actualizeaza foarte rar sau chiar deloc, ceea ce lasă anumite breșe de securitate deschise. In cazul in care producatorul nu mai ofera actualizari pentru modelul tau, orientează-te catre un firmware produs de terți, precum OpenWRT sau DD-WRT.

Tutorial GadgetReport.ro. Cum alegi cel mai bun router pentru acasă

 

Ar fi bine să foloseşti pentru wireless modul AES cu autentificare WPA2. Este cea mai sigură dintre toate metodele de criptare disponibile pe majoritatea routerelor.

O altă măsură de protecţie pentru reţeaua wireless este să verifici periodic jurnalele de accesare și setarile routerului. Chiar și atunci cand iei toate masurile de precauție, este posibil ca securitatea routerului tău sa fie compromisa fie prin interfața WAN, fie prin exploatarea calculatorului.

Inspectează periodic setarile routerului, in mod special serverele DNS. Un potential atac care reușește sa modifice serverele DNS ar putea avea ca efect redirecționarea diverselor site-uri pe servere care gazduiesc pagini de phishing sau malware.

10 soluţii care îţi pot crește viteza de internet pe Wi-Fi

Ar fi bine, de asemenea, să bifezi filtrarea MAC a gadgeturilor conectate la reteaua Wi-Fi. Va trebui să afli ce adrese MAC au laptopurile, telefoanele şi tabletele din reţea. Odată trecute în listă, nicio altă adresă de MAC nu va fi acceptată.

Nu în ultimul rând, nu neglija securitatea fizica a routerului, daca vrei să îţi protejezi reţeaua wireless . Securitatea fizica a rețelei e la fel de importanta ca și securizarea software, in mod special atunci cand routerul e amplasat intr-un spațiu comun.

Este esential sa te asiguri că o persoana neautorizata nu poate introduce un echipament de rețea sau un calculator in router. Cel mai simplu mod de a rezolva acest lucru implica folosirea unei cutii pentru echipamente electronice prevazute cu incuietoare. Atenţie însă, nu orice cutie, pentru că s-ar putea să îţi afecteze calitatea semnalului.

10 sfaturi despre cum poți să îți optimizezi semnalul Wi-Fi în casă