X-Plane. Avionul supersonic finanţat de NASA devine realitate

Data: 4/04/2018 | Autor: .

X-Plane. Avionul supersonic finanţat de NASA devine realitate

Agenţia Spaţială Nord-Americană (NASA) va finanţa cu 247 de milioane de dolari dezvoltarea avionului supersonic X-Plane, ce urmează să fie produs de Lockheed Martin, relatează GadgetReport.ro

Americanii vor produce un singur “X-plane”, experimental, şi îl vor testa până în 2021. Dacă se va dovedi a fi fiabil, se va trece la producţia de serie.

Avionul va avea o aerodinamică specială, care promite să rezolve măcar în parte marea problemă a avioanelor supersonice, zgomotul uriaş. Potrivit experţilor, boom-ul creat de X-Plane va atinge 75 de decibeli, similar cu Concorde-ul din anii ’90.

Avionul, cu un singur pilot, va rula cu 1512 kilometri pe oră la o altitudine de peste 15.000 de metri.

GadgetReport.ro relata, recent, despre lansarea unui alt avion supersonic prototip. Dezvoltat de un startup din Colorado, The Boom va fi de peste 2,6 ori mai rapid dcât orice alt avion şi va ajunge de la New York la Londra în numai 3,5 ore.

Fondatorul şi CEO-ul The Boom, Blake Scholl, a declarat într-un interviu, citat de Engadget, că avionul The Boom va zbura cu viteza Mach 2.2, de două ori mai rapidă decât viteza sunetului.
Realizat împreună cu inginerii de la The Space Company, divizie a Virgin Galactic, avionul va avea un design special, care să suporte viteza incredibilă, şi va fi realizat din fibră de carbon.
Virgin Group, compania lui Richard Branson, a comandat deja 10 avioane, în valoare de 2 miliarde de dolari, iar un alt transportator european ar fi comandat deja 15 aeronave, într-o afacere estimată la 5 miliarde de dolari.
Preţul unui bilet de avion Londra-New York va fi pe măsura tehnologiei – 10.400 de dolari, un tarif considerat însă decent de clienţii din clasa de business, în condiţiile în care un bilet la Concorde costa, pe vremuri, 20.000 de dolari.
Avioanele vor putea transporta numai 40 de pasageri, spre deosebire de 100 de locuri, cât aveau celebrele Concorde, retrase de pe piaţă după un accident aviatic.