Xbox Series X vs. PlayStation 5. Care consolă va fi mai bună?

Data: 23/03/2020 | Autor: .

Sony și Microsoft au anunțat specificațiile celor două console de jocuri pe care le vor lansa în sezonul de shopping de Crăciun. Din datele prezentate ne putem face o idee generală despre performanțele acestora. Mai rămâne doar să le vedem și să aflăm la ce prețuri vor fi vândute Xbox Series X și Playstation 5.

În general, din datele prezentate, Xbox Series X are un GPU ceva mai puternic, în timp ce PS5 are un SSD mai rapid. Însă specificațiile sunt foarte apropiate. În final, decizia de cumpărare va fi influențată, cel mai probabil, de servicii, de compatibilitatea cu jocurile anterioare și, bineînțeles, de jocurile exclusive.


Specificații Xbox Series X vs. PlayStation 5

Data lansării
XSX / PS5: sezonul de cumpărături de Crăciun – 2020

Pret
XSX / PS5: Necunoscut

Disc slot
XSX / PS5: Reda Blu-ray, Blu-ray și DVD UHD

CPU
XSX: AMD Ryzen Zen 2, 8 nuclee @ 3,8 GHz
PS5: AMD Ryzen Zen 2, 8 nuclee @ 3,5 GHz

GPU
XSX: Custom AMD Radeon RDNA 2, 12 TFLOPS, 52 CU @ 1.825 GHz
PS5: Custom AMD Radeon RDNA 2, 10.3 TFLOPS, 36 CUs 2.23 GHz

Spatiu de stocare

XSX: 1 TB SSD, 2,4 GB / s viteză de citire brută, 4,8 GB / s comprimate
PS5: 825 GB SSD, 5 GB / s viteză de citire brută, 9 GB / s comprimate

RAM
XSX / PS5: 16 GB GDDR6 RAM

Conectivitate
XSX / PS5: HDMI 2.1

Rezolutie
XSX / PS5: 8K, 4K, Full HD, HD

Frame rate
XSX / PS5: până la 120 fps

Compatibilitate

XSX: Toate generațiile anterioare de jocuri Xbox, toate accesoriile Xbox One
PS5: Aproximativ 100 de jocuri PS4 (la lansare), căști PSVR și controlere

Jocuri

Ambele console

 • The Lord of The Rings: Gollum
 • Gods and Monsters
 • Outriders
 • Watch Dogs: Legion
 • Rainbow Six: Quarantine

 Seria Xbox X

 • Halo Infinite
 • Gears 5
 • Cyberpunk 2077
 • Senua’s Saga: Hellblade II
 • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
 • Ultimate Fishing Simulator 2

 PS5

Godfall

Microsoft anunță noi detalii despre Xbox Series X

 Alte caracteristici Xbox Series X vs. PlayStation 5

Din specificațiile prezentate, Xbox are o capacitate de stocare mai mare, în timp ce PlayStation are o viteză mai rapidă de citire.

Spațiul de stocare în ambele console poate fi extins. Xbox Series X folosește un card special de 1 TB Storage Expansion, produs de Seagate și disponibil la lansare.  PS5 va folosi SSD-uri terțe care, cel mai probabil, nu vor fi disponibile la momentul lansării, pentru că trebuie să fie certificate de Sony. Pe termen lung, abordarea Sony ar trebui să ofere utilizatorilor mai multe opțiuni.

În ceea ce privește vitezele de citire, datele sugerează că PS5 este de două ori mai rapid decât Xbox Series X, grație SSD-ului PCIe 4.0. PS5 oferă o viteză de 5 GB / s, comparativ cu 2.4 GB / s în cazul Xbox. Când sunt însumate, aceste viteze cresc până la 4,8 GB / s pentru Xbox Series X, și 8 până la 9 GB / s pentru PS5.

Hardware-accelerated ray tracing

GPU-urile din ambele console permit ray tracing, astfel că ne așteptăm la o iluminare realistă, reflexii, transparență și umbre în toate jocurile redate.

Audio 3D

Ambele console folosesc acest sistem. Microsoft îl numește ray audio, în timp ce Sony l-a promovat drept Tempest 3D AudioTech.

Încărcarea jocurilor

Xbox Seria X are o funcție de reluare rapidă a jocurilor, inclusiv în modul simultan. Asta înseamnă că jucătorii pot sări direct dintr-un joc în altul, în doar cîteva secunde.

PS5 propune o nouă interfață pentru utilizator, care afișează misiuni și moduri individuale din mai multe jocuri în meniul principal, astfel încât jucătorii pot sări direct la momentul dorit din joc, fără să-l mai lanseze în modul clasic.

În general, pentru jocurile pe PC, un SSD reduce timpul de încărcare la jumătate față de un HDD. Un joc care poate dura 30 de secunde la încărcarea pe HDD ar putea dura 15 secunde pe un SSD 860 EVO (SATA) cu o viteză de citire de 550 MB / s și 13-14 secunde pe o unitate Samsung 970 EVO M.2 (NVMe).

Sony Playstation 5, gata de lansare. Toate specificațiile, dezvăluite

Abonamente la jocuri

Microsoft a confirmat că serviciul de abonare Xbox Games Pass va continua pe Seria X, oferind jucătorilor acces la 100 de jocuri (și peste) contra unei taxe lunare sau anuale.

Sony va continua cel mai probabil serviciile PlayStation Plus și PlayStation Now sau le va înlocui cu ceva similar, fără însă a prezenta detalii.

Smart Delivery

Funcția Smart Delivery de pe Xbox Series X înseamnă că achiziționarea unui joc pentru Xbox Series X sau Xbox One primește automat cealaltă versiune gratuit.

Streaming de jocuri

Xbox Series X oferă un serviciu de streaming cloud numit Project xCloud, dar încă nu au fost lansate detalii concrete.

Sony are deja serviciul de streaming PlayStation Now, disponibil pentru PS4, dar nu este confirmată dacă acesta va fi compatibil și cu PS5.

Noile controlere

PS5 va avea un sistem avansat de feedback haptic, capabil să reproducă senzații diferite, cum ar fi șocurile provocate de accidentele de mașini, de mersul prin noroi și lovituri, în cazul jocurilor sportive. Vom  simți, printre altele, în controller, tăria șutului către poartă, în jocul de fotbal, sau rezistența oferită de un arc, când tragi la țintă.

Controlerul Xbox Series X, pe de altă parte, are un nou buton Share pentru a salva și partaja instantaneu capturile de ecran și videoclipurile pe rețelele de socializare. Există, de asemenea, un nou D-pad hibrid.