5 indicii pe care știința le-a descoperit despre misteriosul Tutankhamon, celebrul faraon al Egiptului Antic

Data: 8/11/2022 | Autor: .

În urmă cu o sută de ani, înțelegerea noastră despre Egiptul antic s-a schimbat pentru totdeauna atunci când mormântul regelui Tutankhamon a fost găsit pe 4 noiembrie 1922, în Valea Regilor.

Născut în jurul anului 1305 î.Hr., Tutankhamon a condus Egiptul doar aproximativ 10 ani. Cu toate acestea, mormântul său a fost mobilat cu bogății nemaivăzute până atunci.

Fascinația noastră pentru mumii este de înțeles. Contemplarea chipului unui rege egiptean preistoric îi face pe acești conducători eterici și maiestuoși să pară mai reali.

Descoperirea lui Tutankhamon în locul său original de odihnă, cu toate bunurile sale, ne face să simțim o legătură cu un trecut primordial. Ne transportă înapoi în timp la înmormântarea unui tânăr rege.

Studiile despre viața lui Tutankhamon sunt adesea umbrite de zvonurile senzaționale care au înconjurat descoperirea mormântului său, cum ar fi șoaptele persistente despre un blestem.

  1. Moartea lui Tutankhamon este încă un mister

Este dificil să afli de ce a murit cineva care a trăit cu mult timp în urmă. Tutankhamon nu face excepție.

Oamenii din Egiptul antic trăiau vieți mai scurte pentru că nu aveau aceeași asistență medicală ca și noi. Dar Tutankhamon a murit la aproximativ 19 ani, ceea ce era o vârstă tânără chiar și pentru Egiptul antic.

Recent, studii care au folosit raze X, tomografii computerizate și teste ADN au arătat că Tutankhamon avea malarie, alături de alte afecțiuni medicale, cum ar fi o fisură palatină. De asemenea, și-a rupt piciorul chiar înainte de a muri.

Aceste informații ne ajută să construim o imagine a stării de sănătate a lui Tutankhamon înainte de moarte. Totuși, nu ne spun exact cum a murit, cu excepția faptului că nu există niciun semn că a fost ucis.

  1. A fost înmormântat cu flori

Când mormântul lui Tutankhamon a fost deschis în 1922, acesta purta un guler făcut din flori. Acestea erau în stare bună pentru că au fost sigilate în interiorul sicriului împreună cu el.

A withered wreath of flowers from Tutankhamen's tomb.

Buchetele funerare au fost găsite și pe alte mumii. Dar aceasta este singura înmormântare regală în care toate florile au fost găsite exact așa cum le lăsau cei care l-au îngropat.

Florile erau importante pentru vechii egipteni, dovadă că pictau imagini cu grădini de flori pe pereții mormintelor lor. Florile erau admirate pentru frumusețea și parfumul lor, dar și din motive simbolice.

Studiile privind florile și fructele găsite în mormânt arată că Tutankhamon a fost înmormântat între mijlocul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie. Pregătirea corpului său pentru înmormântare ar fi durat 70 de zile, ceea ce înseamnă că Tutankhamon a murit cel mai probabil în timpul iernii.

  1. Aspectul lui Tutankhamon a fost conservat prin tehnici speciale

Egiptenii antici urmau o „rețetă” atunci când mumificau o persoană. După ce îndepărtau creierul și organele interne, se folosea o sare numită natron pentru a usca trupul. Astfel, se obținea o mumie care putea supraviețui mii de ani, dar care avea un aspect micșorat și slab.

Vechii egipteni credeau că sufletul, sau Ka, trebuia să se întoarcă în corpul său pentru a exista în viața de apoi, dar Ka trebuia să fie capabil să își recunoască corpul.

The mummified head of Tutankhamen.

Astfel, pentru ca fața lui Tutankhamon să pară mai reală, substanțe precum rășina au fost introduse sub pielea feței lui Tutankhamon pentru a o umfla.

Dar cele mai recente tomografii arată că acest lucru nu este adevărat. Împachetarea feței ar fi necesitat timp și îndemânare.

  1. Tutankhamon a avut companie în călătoria sa în viața de apoi

Este greu să scapi de imaginea mentală a lui Tutankhamon zăcând în mormântul său într-o splendidă izolare. Cu toate acestea, el nu era singura persoană îngropată în mormânt.

Două sicrie în miniatură au fost găsite într-o cutie de lemn în tezaurul mormântului.

Un studiu publicat în 2011 a arătat că aceste sicrie conțineau doi fetuși de sex feminin. Unul avea în jur de cinci-șase luni de gestație; celălalt avea în jur de nouă luni de gestație, murind la naștere sau în jurul datei nașterii.

Cel mai probabil, acestea sunt fiicele lui Tutankhamon și ale soției sale, Ankhesenamun, și este foarte probabil ca ele să fi murit înaintea tatălui lor.

Este rar să găsești un fetus mumificat. Egiptenii antici mumificau unii copii, dar chiar și acest lucru era neobișnuit.

Pierderea copiilor săi era, evident, foarte importantă pentru Tutankhamon, așa că și-a dorit ca aceștia să fie alături de el în viața de apoi.

Two mummified fetuses.

  1. Faima nu a fost întotdeauna blândă cu Tutankhamon

După cum multe dintre celebritățile noastre de astăzi vor mărturisi, faima nu este întotdeauna un lucru bun. Acesta este cu siguranță cazul lui Tutankhamon, al cărui renume a adus studii științifice prea zeloase și daune asupra corpului său.

Tutankhamon este probabil cea mai studiată mumie din lume, cu posibila excepție a lui Otzi – Omul de Gheață.

Cele mai recente studii ale lui Tutankhamon, realizate cu ajutorul unor tomografii computerizate sofisticate, au arătat că trupul său nu mai este intact și nici măcar complet.

Primul studiu a avut loc în 1925, la foarte scurt timp după ce a fost descoperit. În nerăbdarea lor de a-l vedea pe Tutankhamon în persoană, anatomiștii care l-au studiat l-au scos cu forța din sicriu, deoarece era lipit de acesta cu rășină.

A avut acces Tutankhamon la o tehnologie extraterestră? Descoperirea incredibilă făcută de experţi

Manipularea brutală i-a separat membrele și capul de trunchi.

Tutankhamon este singura mumie regală cunoscută care a rămas în mormântul său din Egipt. La un moment dat, probabil în timpul celui de-al doilea război mondial, în mormântul său au intrat din nou o persoană sau persoane necunoscute.

Unele dintre coastele lui Tutankhamon au fost tăiate și îndepărtate în căutarea unor amulete sau bijuterii.

Știința ne-a ajutat să înțelegem mai multe despre sănătatea, viața și pregătirea pentru viața de apoi a lui Tutankhamon.

Moștenirea sa nu este doar un studiu al vieții sale personale. Este o înregistrare a modului în care știința alimentează fascinația noastră pentru băiatul rege.

Descoperire incredibilă în mormântul lui Tutankhamon. Pe urmele lui Nefertiti