5 măsuri de securitate atunci când lucrezi de acasă. Atacurile hackerilor s-au înmulțit

Data: 28/03/2020 | Autor: .

Suntem într-o perioadă în care să lucrezi de acasă a devenit o obligație, în condițiile restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Problema este, însă, că, indiferent ce dispozitive folosiți, laptopuri  PC-uri, servere personale, telefoane, tablete etc., nu beneficiați de același nivel de protecție ca atunci când lucrați din sediul firmei. Lucru pe care hackerii l-au înțeles deja, astfel că atacurile cibernetice s-au înmulțit.

Multe dintre companii au conștientizat riscurile aferente și îi instruiesc periodic pe cei care lucrează de la distanță să ia măsurile de protecție necesare.

Există, însă, companii care nu dețin resursele și competențele necesare pentru realizarea acestor procese. De aceea, pentru a veni în sprijinul lor, Cisco prezintă succint cinci măsuri de vigilență cibernetică de care angajații care lucrează la distanță – dar nu numai ei – trebuie să țină cont permanent.

Fiți precauți și puneți-vă întrebări

Atunci când achiziționați un nou laptop, PC, telefon sau tabletă, pe care intenționați să-l folosiți pentru a vă desfășura munca, înainte de a-l pune la treabă, alocați timp pentru a vă lămuri cum se conectează la rețea, ce date colectează și în ce scopuri. Analizați soluțiile de securitate integrate compatibile cu dispozitivul și modul în care acestea vă asigură protecția și confidențialitatea datelor.

 Securizați-vă și protejați-vă parolele

Numele de utilizator și parolele asociate se numără printre cele mai căutate informații pe Dark Web – pentru a preveni riscurile asociate, schimbați-vă periodic parolele și nu le reutilizați pentru a vă loga în mai multe aplicații și conturi. De asemenea, folosiți parole lungi și complexe – le puteți gestiona simplu și eficient cu ajutorul unei soluții de tipul „Password Manager“. Dacă doriți să întăriți și mai mult nivelul de siguranță, puteți utiliza o soluție de tipul „Two-factor authentication“ (2FA), care este mai greu de compromis, necesită prezența unui mecanism adițional de verificare, iar datele de logare emise aleator sunt valabile o perioadă scurtă de timp.

 Verificați periodic starea aplicațiilor și realizați actualizările necesare

Marea majoritate a dispozitivelor de lucru (stații de lucru, latop-uri, smartphone-uri sau tablete) vin cu o serie de soluții pre-instalate pe care trebuie să le actualizați și cărora trebuie să le aplicați măsurile corective necesare atunci când sunt depistate vulnerabilități. De asemenea, trebuie să fiți atenți la ciclul de viață al aplicațiilor, pentru că utilizarea unei soluții care nu mai beneficiază de actualizări din partea producătorului vă expune automat la riscuri de securitate mari, pe care nu le puteți controla cu soluțiile clasice de protecție.

 Adoptați tehnologia, dar fiți precauți

Pentru a compensa lipsa comunicării directe cu restul colegilor, majoritatea angajaților care lucrează de la distanță sunt permanent on-line. Însă faptul că stați conectați constant la soluțiile de mail și la cele de mesagerie nu înseamnă automat că trebuie să deschideți orice mesaj pe care îl primiți, atașamentele sau link-urile incluse în acestea. Fiți precauți nu doar în ceea ce privește mail-urile primite de la persoane necunoscute, ci și de la colegii dvs. – și ei pot fi compromiși fără să știe acest lucru.

Fiți atenți la confidențialitatea datelor

Soluțiile de securitate vă pot ajuta să asigurați confidențialitatea datelor, însă nu și dacă dvs. vă dați acordul expres ca acestea să fie colectate și distribuite de vendorii de aplicații și furnizorii de servicii. Nu uitați că aproape orice serviciu sau aplicație gratuită adună, într-un mod mai mult sau mai puțin explicit, informații de pe echipamentul pe care îl folosiți. De aceea, fiți atenți ori de câte ori folosiți un freeware și de câte ori utilizați informațiile personale on-line.