5 sfaturi utile despre cum să folosești eficient aerul condiționat

Data: 30/07/2021 | Autor: .

Oprirea aerului condiționat când s-a făcut destul de rece în casă nu este întotdeauna bună, mai ales la ultimele modele ale aparatelor, afirmă experții citați de publicația sud-coreeană Hankook Ilbo. Nu se face economie ci dimpotrivă, consumi mai multă energie.

Cele mai multe aparate de aer condiționat din prezent sunt cu inverter, o tehnologie care evită pornirea și oprirea repetata a compresorului care ar genera un consum ridicat de energie.

În esență, aparatul lucrează la capacitate maximă la început pentru a răcori camera, iar apoi comută pe operare minimă odată ce temperatura a fost atinsă.

Aparatele fără această tehnologie continuă să funcționeze la capacitate maximă, se opresc complet când este atinsă temperatura și apoi pornesc din nou când temperatura începe să crească.

Altfel spus, în cazul aparatelor fără inverter, poți să economisești energie dacă le oprești.

În cazul noilor aparate cu inverter, este mai bine să fie lăsate pornite după ce gradele setate au fost atinse.

Modul dezumidificator

Oamenii sunt păcăliți de „modul dezumidificator”. Având în vedere că se concentrează pe controlul umidității, dă impresia că va folosi mai puțin curent electric. Totuși, Hankook Ilbo, citând experți, spune că „modul dezumidificator” poate consuma mai multă energie decât modul de răcorire în zilele cu umiditate ridicată. Deoarece umiditatea și cât de bine închisă este camera diferă de la gospodărie la gospodărie, nu pot fi garantate facturi mai mici la energie electrică atunci când se utilizează acest mod. În schimb, experții recomandă „energy saver mode” (modul de economisire a energiei).

Cum alegi un aparat de aer conditionat de până în 1500 de lei

Cum trebuie să ventileze aparatul

De asemenea, este mai bine ca aerul condiționat să fie setat să ventileze în sus. Cum aerul rece se duce în jos iar cel cald urcă, aerul rece al aparatului de aer condiționat va încerca să coboare, ceea ce înseamnă că va răcori camera mult mai eficient, distribuind aerul rece mai repede. Folosind un ventilator împreună cu aerul condiționat poate ajuta în același mod.

Componentele externe ale aerului condiționat ar trebui instalate în locuri mai răcoroase cu o ventilație bună deoarece atunci când se încălzește, această stare îi împiedică capacitatea de răcire, pe lângă consumul de energie.

Pentru a preveni mirosurile de mucegai provenit de la aparat de aer condiționat, experții recomandă, de asemenea, uscarea interiorului aparatului înainte de oprire utilizând „modul ventilator”.

Cum să îţi construieşti un aparat de aer condiţionat acasă