5 tehnologii inspirate din lumea science fiction (VIDEO)

Data: 10/05/2012 | Autor: .

Multe dintre tehnologiile din ziua de astazi au fost imaginate inca din secolul trecut. De la telefoane mobile, la tablete, internet si virusi informatici, toate au aparut in imaginatia scriitorilor de science fiction.

1.Telefoanele mobile

Primele telefoane mobile au aparut in serialul de televiziune Star Trek, din anii 60. De acolo s-a inspirat si Martin Cooper atunci cand a inventat telefonul mobil in 1973.

2. Internetul

Ideea World Wide Web dateaza inca din 1964 atunci cand Arthur C. Clarke publica Dial F For Frankenstein, o scurta povestire in care isi imagina o lume in care calculatoarele erau legate intr-o retea. In 1997, intr-un interviu publicat in Time, Tim Berners-Lee, omul creditat drept inventatorul WWW, a recunoscut ca s-a inspirat din aceasta idee.

Tim Berners Lee

3. Virusii informatici

In 1975, autorul britanic John Brunner publica o poveste SF intitulata The Shockwave Rider in care descria un program de calculator capabil sa se extinda in toata lumea. In 1982, cercetatorii John F. Shoch si John A. Hupp, de la Xerox, au creat primul virus de calculator.

4. Realitatea virtuala

In 1999, Phillip Rosedale de la Linden Labs, a creat jocul Second Life, prima platforma de realitate virtuala din lume. Intr-un interviu, Rosedale a recunoscut ca s-a inspirat din nuvela Snow Crash scrisa de Neal Stephenson. Aceasta spune povestea „Metaverse”, o lume in care oamenii interactioneaza cu avatarurile, intr-o lume tridimensionala imaginata ca o oglinda a celei reale. Mai multe detalii aici

5. Ecranele touchscreen

Cel mai vechi concept de tableta apare cu 40 de ani in urma. In celebrul film SF „2001: A Space Odyssey”, realizat de celebrul regizorStanley Kubrick in 1968, intr-una dintre scenele din film, doi astronauti mananca in timp ce folosesc niste obiecte ce seamana cu tableta iPad. Inclusiv capitanul Picard, din celebrul serial de televiziune Star Trek se lauda, in episodul 4 din sezonul 6, cu un asemenea gadget. Cititi mai multe amanunte intr-o stire GadgetReport.ro