O adevărată ,,blasfemie”. iPhone-ul care rulează Android

Data: 5/03/2020 | Autor: .

O adevărată ,,blasfemie”. iPhone-ul care rulează Android

Echipa de dezvoltatori de la Project Sandcastle a dezvoltat o interfață care permite transformarea iPhone-uri în telefoane cu Android. De ce ar face asta? Pentru că putem, a fost reacția acestora, citați de Forbes.

Project Sandcastle este dezvoltat de un grup de experți în cybersecurity, care au lansat startup-ul Corellium. Apple i-a dat în judecată pentru că au folosit, fără drept, interfața software de pe iPhone.

Pentru moment, dezvoltatorii au reușit să ruleze Android-ul pe un iPhone 7, cu câteva bug-uri semnificative, pe care promit să le rezolve în scurt timp.

Rulând Android-ul, iPhone-ul respectiv nu are semnal de celular, Bluetooth și nici nu merge camera foto. Dar totuși, în esență, funcționează, iar dezvoltatorii spun că software-ul dedicat este încă în faza beta.

Project Sandcastle afirmă că scopul lor este de a dezvolta un jailbreak care să permite utilizatorilor să folosească Android sau iOS prin simpla restartare a telefonului.

Corellium, proiectul dezvoltat de echipa de experți, permite oricărui utilizator de iPhone să virtualizeze telefonul, altfel spus să facă tot felul de teste pe el, fără să-i fie teamă că o să îl strice.

Apple, așa cum vă spuneam, a încercat să blocheze acest proiect, printr-o plângere în justiție, depusă anul trecut.

Compania a susținut că nu încearcă să împiedice cercetarea în domeniul securității, ci mai degrabă să sancționeze faptul că Corellium a copiat proprietatea intelectuală Apple „în detalii exacte”.

„Activitatea Corellium se bazează în întregime pe comercializarea replicării ilegale a sistemului de operare protejat de drepturi de autor și a aplicațiilor care rulează pe iPhone, iPad și alte dispozitive Apple”, afirmă avocații Apple.

„Deși Corellium se prezintă ca un instrument de cercetare pentru cei care încearcă să descopere vulnerabilitățile de securitate și alte defecte în software-ul Apple, adevăratul obiectiv al Corellium este să profite de încălcările sale flagrante. Departe de a ajuta la remedierea vulnerabilităților, Corellium își încurajează utilizatorii să vândă orice informație descoperită pe piața deschisă celui mai mare ofertant. ”, se mai spune în plângere.

Dincolo de diferendul juridic,  cert este că ideea celor de la Project Sandcastle este foarte interesantă. Cum ar fi să putem folosi, pe același telefon, două sisteme de operare diferite, prin simpla repornire a smartphone-ului?