Află câte date poți consuma în roaming. O aplicaţie oficială, gratuită

Data: 16/06/2017 | Autor: .

Află câte date poți consuma în roaming. O aplicaţie oficială, gratuită

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat o aplicaţie gratuită care îţi arată câte date mobile (internet) poți consuma în roaming în Uniunea Europeană, dacă ți se aplică o limită pentru utilizarea rezonabilă. Aplicaţia o puteţi consulta pe acest LINK.

Este absolut esenţial să consultaţi aplicaţia dacă plecaţi în străinătate, pentru că vă puteţi trezi că aveţi de plătit facturi uriaşe pentru datele mobile neincluse în planul tarifar „rezonabil” aplicat de operatori.

Începând cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate şi SMS-urile trimise în roaming, către orice destinaţie din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele şi SMS-urile naţionale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei reţele. Apelurile şi SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.

Internet:

Datele (MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se scad, până la epuizarea lor, din datele naţionale incluse, după care se aplică tarifele din România. Totuşi, în cazul planurilor tarifare cu date (cvasi)nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA.

Atentie la roaming!

Tarifele de roaming sunt eliminate numai în interiorul Uniunii Europene (UE) şi ţărilor din Spaţiul Economic European (SEE).
Cu toate acestea, există mai multe modalităţi în care puteţi fi taxat suplimentar. Dacă veţi călători în ţări din Europa precum Elveţia sau Andorra, dar care nu sunt parte nici din UE, nici din SEE, veţi fi taxat la discreţia operatorilor locali de telefonie.