Ai calculator Lenovo? Cum scapi AUTOMAT de programul spion Superfish

Data: 21/02/2015 | Autor: .

lenovo-adware

Lenovo a lansat sambata un utilitar care promite sa elimine programul spion Superfish, cel care a declansat un urias scandal, pentru ca urmareste absolut tot ce face utilizatorul calculatorului pe internet.

Potrivit unui comunicat remis astazi GadgetReport.ro, Lenovo a realizat un instrument automat pentru a ajuta utilizatorii să elimine software-ul şi certificatul. Acest instrument este disponibil aici: http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall

GadgetReport.ro relata, vineri, mai multi experti au descoperit ca firma chineza a preinstalat pe calculatoare un produs software de tip adware, pentru a afişa anunţuri publicitare pe browserele de internet.

Potrivit Arstehnica,  Superfish Visual Discovery funcţionează insa si ca un server proxy şi poate intercepta, astfel, traficul securizat HTTPS.

Folosind un certificat digital propriu, soluţia adware poate intercepta traficul criptat cu ajutorul protocolului TLS şi poate colecta, astfel, date critice cu caracter personal, cum ar fi informaţiile bancare.

Lenovo a anuntat ca lucreaza împreună cu McAfee şi Microsoft pentru a ţine Superfish în carantină şi pentru a elimina certificatul şi software-ul Superfish, folosind instrumente şi tehnologii de top.

“Aceste măsuri au fost luate deja şi vor stabili vulnerabilitatea în mod automat, chiar şi pentru utilizatorii care nu şi-au dat încă seama că se confruntă cu această problemă.

Am decis încetarea pre-încărcărilor şi oprirea conexiunilor serverelor în ianuarie, în urma sesizărilor consumatorilor cu privire la experienţa de utilizare. Cu toate acestea, nu am ştiut de aceasta potenţiala vulnerabilitatea de securitate până ieri. Acum ne concentrăm pe rezolvarea acestei situaţii”, se precizeaza în comunicat.

„Desi această problemă nu afectează în niciun fel produsele ThinkPad (tablete, desktop-uri sau smartphonuri) şi niciun server sau dispozitiv de stocare destinat segmentului business, recunoaştem că toţi consumatorii Lenovo trebuie să fie informaţi. Ne cerem scuze dacă am provocat motive de îngrijorare oricărui utilizator din orice motiv – învăţăm mereu din experienţă şi îmbunătăţim mereu ceea ce facem şi felul în care o facem. Vom lua măsuri în continuare pentru a ajuta clienţii noştri să elimine uşor software-ul şi certificatele vulnerabile, astfel încât aceştia să folosească în continuare produsele noastre cu încrederea aşteptată şi meritată.

Cel mai recent update pentru Windows dezinstaleaza Superfish si deasemenea rezeteaza certificatele SSL: http://redmondmag.com/articles/2015/02/20/microsoft-kills-superfish.aspx