AirStrato, prima aeronavă românească fără pilot, testată în SUA

AirStrato, prima aeronavă românească fără pilot, testată în SUA

Aeronava stratosferică AirStrato, produsă de firma ARCA Space Corporation, o companie americană de cercetare şi dezvoltare care a fost fondată ca ONG în România, va fi testată în oraşul Las Cruces, New Mexico, pentru a obţine certificarea oficială. AirStrato este prima aeronavă fără pilot proiectată în România!

AirStrato este o aeronavă fără pilot de mari dimensiuni, destinată pentru a realiza o punte între aeronavele militare de performanţe şi costuri ridicate şi dronele mici cu preţuri şi performanţe reduse, disponibile comercial.

Există două variante disponibile, aeronava stratosferică AirStrato Explorer cu autonomie prelungită şi AirStrato Pioneer, concepută pentru zboruri de joasă altitudine. Ambele variante pot fi echipate cu panouri solare sau propulsie hibridă.

În prezent, ARCA Space Corporation lucrează la finalizarea testelor de zbor pentru aeronava AirStrato şi pentru testarea rachetelor Haas 2B şi Haas 2C. Haas 2B este proiectată pentru turismul spaţial şi va oferi o experienţă reală astronauţilor săi, similară cu racheta Redstone, folosită pentru a duce primul american în spaţiu. Haas 2B va fi operată din Spaceport America. Haas 2C este un lansator orbital low-cost în două trepte, capabil să plaseze o sarcină utilă de 400 kilograme pe orbita joasă.

ARCA Space Corporation a fost fondată ca ONG în România. În 16 ani de activitate, înainte de a se muta în Statele Unite, ARCA a reuşit să desfăşoare 15 misiuni.
ARCA a fost printre cei mai importanţi concurenţi în competiţia de 10 milioane de dolari Ansari X-Prize, în cadrul căreia a lansat racheta Demonstrator 2B.

După competiţia Ansari X-Prize, ARCA a fost implicată în Google Lunar X-Prize, reuşind să lanseze mai multe misiuni stratosferice, care au culminat cu lansarea rachetei Helen 2. În 2012, ARCA a obţinut un contract în valoare de 1,4 milioane de dolari de la Agenţia Spaţială Europeană, pentru a testa paraşutele de reintrare atmosferică a sondei spaţiale din cadrul programului ExoMars. În 2014, ARCA a mutat activitatea în SUA, „din cauza corupţiei din domeniul cercetării aerospaţiale din România”, potrivit comunicatului.

Conform unui comunicat de presă, compania va investi 1,2 milioane de dolari pentru demararea activităţii. Departamentul de Dezvoltare Economică din New Mexico va contribui cu 500.000 de dolari pentru construcţia noului hangar şi spaţiu de producţie de 1.300 de metri pătraţi.
„Sunt entuziasmată de faptul că ARCA Space a ales Las Cruces ca centru pentru producţia aeronavei electrice inovative AirStrato, diversificând astfel economia statului New Mexico. Nu numai că acum New Mexico are un mediu de afaceri competitiv, dar şi o infrastructură aerospaţială puternică prin Laboratorul de Fizică al Universităţii din New Mexico şi prin Spaceport America, poziţionând New Mexico ca leader al industriei”, a declarat Susana Martinez, guvernatoarea statului New Mexico.

„Două vehicule spaţiale, aflate în prezent în dezvoltare la ARCA Space vor fi aduse aici in viitorul apropiat pentru testare, producţie şi operare, din Spaceport America. Mă refer la racheta suborbitală Haas 2B, destinată pentru turismului spaţial şi la racheta orbitală Haas 2C, destinată lansărilor comerciale orbitale”, a declarat preşedintele ARCA Space, Dumitru Popescu.