Americanii au creat Saffir, primul robot-pompier din lume (VIDEO)

Data: 1/04/2014 | Autor: .

SAFFiR demonstration - NRL Laboratory for Autonomous Systems Res

Laboratorul de Cercetari al Marinei Americane (US Naval Research Laboratory) lucreaza la dezvoltarea unui robot, cu nume de cod Saffir, capabil sa actioneze in situatii de risc maxim, precum incendiile sau amenintarile cu bomba.

Robotul Saffir este rezultatul a peste 10 ani de cercetari in domeniul roboticii.

Gratie sistemului inovator de articulatii mecanice si materialelor folosite, Saffir este capabil de miscari rapide si depasirea oricarui obstacol.

Robotul este controlat de la distanta prin wi-fi si Bluetooth si este dotat cu un sistem special de camere video ce filmeaza la 360 de grade.

Cu ajutorul bratelor, robotul Saffir este capabil sa ridice chiar si o masina.

In cazul unor incendii, poate actiona in conditii de caldura de pana la 500 de grade Celsius, toate componentele sale fiind ignifugate.

Robotul Saffir se afla inca in teste, estimandu-se ca il vom vedea la lucru din 2016-2017.

Urmariti mai jos cateva clipuri video care demonstreaza capacitatile sale incredibile.

Saffir nu este singurul robot dezvoltat de Armata SUA. Un alt robot umanoid este Petman 2, un robot construit de Boston Dynamics, o companie ajunsa in portofoliul Google.

Petman 2 este capabil sa efectueze miscari aproape umane, de la urcatul scarilor, la aplecari, ridicari, genoflexiuni, flotari si alergat.

Petman se misca atat de natural si dezvolta actiuni care il propun in poll-position pentru titlul de cel mai spectaculos proiect de robot creat vreodata.

Intr-o prima faza, robotul va testa imbracamintea cu protectie chimica si va fi folosit pentru misiuni de salvare. Nu este exclus ca, pe viitor, sa fie “antrenat” in misiuni reale de lupta.