Masinile inteligente, o joaca de copii pentru hackeri (VIDEO)

Data: 1/04/2014 | Autor: .

tesla-model-s

Noua moda in industria auto este conectarea automobilelor la computere capabile sa preia mare parte din sarcinile soferului. Numai ca, dupa cum a demonstrat un reputat specialist in securitate, noile modele de smart-car-uri, precum Tesla, pot foarte usor sa devina tinta hackerilor.

De ce sa mai conduci tu masina cand o poate face foarte bine computerul de bord? De ce sa nu ai la bord echivalentul mobil al unei tablete de ultima generatie, capabila sa analizeze evolutia masinii si sa iti dea sfaturi in privinta condusului? Cam asa arata viitorul in industria auto.

Numai ca, atunci cand vorbim de o masina cu sofer automat, exista si multe pericole.

O demonstratie in acest sens a facut-o Nitesh Dhanjani, un consultant in securitate la o conferinta in Singapore.

Acesta a aratat participantilor cat de vulnerabile la atacul hackerilor pot fi celebrelele modele Tesla, masinile electrice cel mai bine vandute din lume.

Potrivit acestuia, software-ul instalat pe aceste automobile are numeroase brese de securitate care pot fi exploatate foarte usor de hackeri, in asa fel incat sa le controleze de la distanta.

Hackerii pot, printre altele, sa deschida foarte usor masina folosindu-se de comenzi transmise prin internet. Asta doar prin simpla spargere a parolelor folosite de clientii Tesla.

“Sa ai o masina de 100.000 de dolari si sa ai o parola de 6 caractere este o mare problema”, a declarat acesta, citat de Ubergizmo.

Potrivit expertului, dincolo de deschiderea masinii, hackerii vor afecta sistemul GPS si pot fura toate datele existente in dispozitivele mobile conectate la masina, de la telefoane la tablete si carduri bancare inteligente.