Un antivirus gratuit, Avast, ar fi vândut datele utilizatorilor

Data: 29/01/2020 | Autor: .

Un antivirus gratuit, Avast, ar fi vândut datele utilizatorilor

Avast, un antivirus gratuit lansat de compania cu același nume, ar fi trimis datele colectate de la utilizatorii săi unei subsidiare numite Jumpshot, care le-ar fi vândut către alte companii. Cel puțin asta arată rezultatele unei investigații realizată de Motherboard şi PCMag.

Potrivit investigației, datele vândute includ istoricul navigării utilizatorilor, de la căutări pe Google şi activitatea din Google Maps, până la site-urile pentru adulţi vizitate.

În teorie, informaţiile vândute nu sunt legate de un anumit nume, însă experţii sunt de părere că identificarea unui anumit utilizator pe baza acestora nu ar trebui să fie foarte dificilă. Avast ar fi obţinut astfel milioane de dolari, doar prin vânzarea datelor utilizatorilor săi.

Lista clienţilor este lungă şi include nume precum Microsoft, Google, Pepsi, Expedia, Intuit, Keurig, Condé Nast, Sephora şi Loreal.

Altă companie, Omnicom Media Group, a plătit anul trecut peste 2 milioane de dolari pentru un set de date care arată unde dau click utilizatorii pe site-urile pe care le vizitează.

Colectarea datelor este menţionată în regulamentul produselor Avast, însă, cum majoritatea utilizatorilor nu citesc acest regulament când instalează o aplicaţie, aceştia nu aveau habar că datele lor sunt colectate şi vândute. Avast nu este la prima abatere de acest fel. În urmă cu puţin timp, Mozilla a eliminat două din extensiile pentru Firefox dezvoltate de Avast.

Avast nu a comentat public rezultatele investigației Motherboard şi PCMag.