Descoperire științifică: O moleculă ar putea stopa progresia maladiei Parkinson

Data: 30/01/2020 | Autor: .

Descoperire științifică: O moleculă ar putea stopa progresia maladiei Parkinson

Cercetătorii de la Rutgers University și Scripps Research din SUA au anunțat descoperirea unei molecule care ar putea încetini sau stopa progresia Parkinson, maladia neurodegenerativă care afectează peste 10 milioane de persoane la nivel mondial și care, până acum, a fost considerată incurabilă, relatează GadgetReport.ro

Parkinson este o tulburare a sistemului motor, iar cele patru simptome principale ale bolii, care apar lent în timp, sunt tremurul, rigiditatea, instabilitatea posturală, precum și tulburările de echilibru și coordonare.

În cazul acestei maladii, proteina alfa-sinucleină se acumulează anormal în celulele creierului, provocând deteriorarea și moartea acestora. Însă, cercetătorilor le-a fost foarte dificil să țintească această proteină, pentru că nu are o structură fixă și își modifică forma. Nivelurile mari de alfa-sinucleină care se acumulează în creier accelerează procesul de deteriorare a celulelor, iar cercetătorii încearcă să găsească modalități de a încetini producerea acestei proteine, ca formă de tratament.

Metoda lui Disney implica plasarea pe structura ARN (acid ribonucleic) a unor mici molecule sau compuși similari medicamentelor. Cei doi colaboratori erau de părere că tehnologia inovatoare poate fi folosită pentru a pune la punct un medicament care să țintească ARN-ul mesager care codează proteina, pentru a încetini producerea acesteia în creierele pacienților cu Parkinson. Dacă proteina nu poate fi eliminată cu ajutorul medicamentelor, ARN-ul poate reprezenta o țintă viabilă.

În timpul cercetărilor lor, aceștia au descoperit un compus care previne acumularea proteinei în creier. Noul compus, Synucleozid, reduce nivelurile de alfa-sinucleină și protejează celulele cerebrale de efectele toxice ale proteinelor pliate anormal, fapt care sugerează că poate încetini progresia bolii.

Mouradian a spus că acest tratament ar fi eficace în cazul pacienților aflate în primele stadii ale bolii, prezentând simptome minime.