Şaormeria SF: A apărut bucătarul robot!

Data: 30/12/2016 | Autor: .

Şaormeria SF: A apărut bucătarul robot!

Peste numai câţiva ani, atunci când vom merge la fastfood să comandăm o şaorma cu de toate, o să fim întâmpinaţi, cel mai probabil, de un robot care o să taie carnea şi o să pună în lipie în câteva secunde! Sună SF însă bucătarul robot are şanse mari să devină realitate, relatează GadgetReport.ro

Compania britanică Shadow Robot a dezvoltat un robot capabil să gătească la nivel profesional. Promovat drept primul automat de bucătărie din lume, robotul are două mâini complet articulate, care reproduc fidel mişcările unui bucătar, asta pe baza unor programe bine definite.

În cadrul testelor făcute de celebrul chef Tim Anderson, acesta a fost monitorizat de robot, cu ajutorul unei camere video, iar apoi cyber-bucătarul a redat în mod fidel, în numai câteva minute, reţeta preparată de acesta.

Bucătarul robot este capabil să reproducă fidel mişcările umane, pregătind delicatese cu stele Michelin, cu toată îndemânarea şi flerul unui maestru bucătar.

Avem ceva rezerve din acest punct de vedere. Nu de alta, cea mai bună mâncare este cea care o guşti, la care îi mai pui puţine condimente, care o vezi cu ochii tăi cât e de consistentă etc. Bucătăria asta mecanică n-are cum să înlocuiască arta gastronomică.

Cu siguranţă, însă, că roboţii îşi vor găsi locul în fast-food-uri, acolo unde nu e mare filozofie să prepari sandwich-uri, hamburgeri, cartofi prăjiţi etc.


Shadow Robot afirmă că vrea ca, în următorii doi ani, să producă pe scară largă cyber-bucătarii şi că aceştia vor fi destul de ieftini încât să fie cumpăraţi de orice tavernă.

Cum arată bucătarul robot vedeţi în clipul video de mai jos.