O aplicatie fantoma pentru Chrome face ravagii pe internet

Data: 19/11/2012 | Autor: .

O aplicație de Google Chrome, ce promite sa schimbe culoarea contului de Facebook, captureaza, in schimb, datele de autentificare ale utilizatorului și ii genereaza zeci de bloguri pe Blogger.com, folosind adresa de Gmail a victimei.

Peste 38 de mii de utilizatori au instalat deja aplicația periculoasa, care este inca disponibila pe Google Chrome Web Store.

Escrocheria analizata de Bitdefender, se raspandește, astfel, folosindu-se de identitatea victimei și afișeaza o reclama Google ce direcționeaza utilizatorii catre o schema frauduloasa de tipul ’’caștiga bani lucrand de acasa’’.

Un click pe respectiva reclama duce utilizatorii catre un site fraudulos de unde le sunt furate informațiile personale. Aplicația este disponibila pe Google Chrome Web Store.

’’Atacatorii au dat o noua fața escrocheriei ce promitea sa schimbe culoarea paginii de Facebook și urmarea sa atraga utilizatorii pe site-uri periculoase, pentru a le fura datele de autentificare sau alte informații personale. Prin crearea a zeci de bloguri atașate aceluiași cont, escrocheria se raspandește rapid printre prietenii de Facebook ai victimei’’, spune Catalin Coșoi, Chief Security Strategist.

Blogurile generate prin intermediul acestei scheme frauduloase și folosite pentru a o raspandi au fost vizitate de un numar mare de utilizatori mai ales din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Spania și Romania.

Aplicația poate, de asemenea, sa posteze mesaje pe pagina principala de Facebook in numele utilizatorului. Mesajele eticheteaza prietenii victimei pentru a-i atrage pe blogul creat fraudulos. Fiecare mesaj generat de aplicație pe Facebook-ul utilizatorului conține un link catre unul dintre blogurile autogenerate pentru a evita blocarea escrocheriei.

Bitdefender recomanda folosirea unei soluții antivirus și aplicația gratuita Safego, ce protejeaza conturile de Facebook și Twitter de escrocherii, spam, viruși și expunerea la furtul de date.