Apple Store, clonat in China. O poveste incredibila

Data: 21/07/2011 | Autor: .


Pe chinezi nu pare sa ii mai opreasca nimic atunci cand isi doresc sa faca afaceri in „stil occidental”. Licente, marci inregistrate, furt intelectual, frauda, fals si uz de fals. Par a fi notiuni necunoscute intr-o tara in care furtul a ajuns la rang de arta. Dupa automobile, haine, parfumuri si electronice, mai nou au ajuns sa cloneze magazinele „de firma”.

Are you listening, Steve Jobs?. In acest fel isi incepe blogger-ul «birdabroad» postul de pe site-ul sau. In varsta de 27 de ani, tanara bloggerita locuieste, in prezent, in orasul chinez Kunming, unde lucreaza pentru o organizatie sanitara internationala.

Auzind ca in oras s-a deschis un Apple Store, a decis sa il viziteze. A avut o impresie ciudata inca de la intrare. Scria cu litere mari “Apple Store”, o chestie pe care nu o vezi in nicio reprezentanta Apple. Cele originale afiseaza doar celebrul icon. Intrand in magazin, a observat ca peretii nu erau vopsiti foarte bine, iar scara interioara era una rudimentara.

In plus, personalul avea ecusoane pe care nu scria niciun nume. Aveau doar sigla Apple si inscriptia “Staff”. A intrat in discutie cu consilierii de vanzari afland, bineinteles, ca acestia habar nu aveau de oferta.

Dupa ce a facut cateva poze, a descoperit, cu surprindere, ca la numai cativa metri distanta, dupa colt, mai erau inca doua Apple Store-uri. Bineinteles si acestea erau fake-uri.

InChina, Apple are reprezentante doar in Beijing si Shanghai. In Kunming, pe site-ul Apple apar, intr-adevar, doi agenti autorizati, insa la alte adrese decat cele vizitate de birdbroad.

Intregul post il puteti citi aici.

Relatarea sa a facut adevarat furori pe internet, bloggul fiind accesat de sute de mii de oameni. Comentariile postate de acestia confirma povestea. Unul dintre ei scrie ca, si daca ar fi avut licenta de reseller, proprietarii ar fi trebuit sa specifice acest statut la loc vizibil. In alte tari, scrie alt user, cei care deschid Apple Store sub licenta nu au dreptul sa foloseasca decat denumiri ca iStudio, iBeat sau uStore.