Avioane pilotate cu puterea gandului! NU e SF, au devenit realitate (VIDEO)

Data: 28/05/2014 | Autor: .

avion-pilotat-puterea-ganduluiCercetatorii de la Universitatea Tehnica din Munchen (Technische Universität München) si compania TU Berlin au dezvoltat o tehnologie demna de Star Trek – vor sa controleze avioanele de la distanta, prin puterea gandului.

Desi pare incredibil, cercetatorii condusi de profesorul Florian Holzapfel au reusit sa obtina si primele rezultate concrete.

Intr-o demonstratie video publicata pe site-ul universitatii din Munchen, expertii au arata cum se descurca un simulator de avion a carui mansa este controlata de un pilot care are pe cap o casca speciala, cu electrozi EEG care masoara activitatea celebrala.

Senzorii preiau impulsurile generate de creier si le transforma in comenzi, cu ajutorul unui procesor de mare putere si unui software special, care traduce, practic, gandurile in actiuni.

Potrivit lui Tim Fricke, seful proiectului european Brainflight, scopul este de a face accesibil zborul si pilotatul unui numar mai mare de oameni, chiar si celor neinitiati.

Cercetatorii germani vor ca in septembrie sa prezinte si primele rezultate concrete ale programului.

Mai multe amanunte aflati de pe site-ul Technische Universität München

Si cercetătorii americani lucreaza la un proiect similar. Ei au reușit, anul trecut, să folosească puterea gândului pentru a controla de la distanță un elicopter printr-o cursă cu obstacole.

Cercetarea, publicată în revista de specialitate Journal of Neural Engineering, are la bază folosirea unei „căști” non-invazive, cu 64 de electrozi, pentru a capta activitatea electrică a creierului.

Această abordare presupune ca un sistem electronic să fie „învățat” să recunoască tipare, în cadrul unei electroencefalograme – o hartă a activității electrice a creierului.

Gândurile subiectului, precum acela de a strânge pumnul stâng, sunt apoi corelate cu mișcările elicopterului – în acest caz, spre stânga.

Astfel de gânduri au fost deja folosite pentru a controla un cărucior cu rotile motorizat sau pentru crearea primei „orchestre cerebrale” din lume.