Big Brother 2.0 ! Google monitorizează smartphone-urile, chiar şi fără SIM

Data: 22/11/2017 | Autor: .

Big Brother 2.0 ! Google monitorizează smartphone-urile, chiar şi fără SIMCine are un telefon cu sistemul de operare Android poate fi monitorizat de Google chiar şi atunci când are datele mobile oprite sau nu are SIM în telefon.O investigaţie realizată de Quartz arată că, prin intermediului emiţătorului celular, Google poate stabili foarte simplu locaţia şi traseul urmat de utilizator, relatează GadgetReport.ro

Experţii de la Quartz au descoperit că, indiferent dacă ai sau nu activată funcţia de locaţie din telefon, Google urmăreşte unde te deplasezi, datele fiind preluate prin intermediul conexiunilor wi-fi.

În momentul în care se conectează la reţea, smartphone-ul Android comunică instant cu serverele Google, transmiţând datele privind traseul urmat de utilizator şi locaţia exactă a acestuia.

Contactaţi de cei de la Quartz, oficialii Google au confirmat informaţiile. Începând din ianuarie 2017, Google şi-a modificat algoritmul de localizare, folosind ID-ul telefonului mobil.

Scopul oficial a fost acela de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a transmite mai rapid mesajele, prin intermediul Firebase Cloud Messaging. Compania afirmă că acest serviciu este separat de cel de locaţie şi că ID-ul celularului nu este păstrat în servere.

Experţii afirmă însă că este neclar modul în care folosirea ID-ului telefonului ajută la transmiterea mai bună a mesajelor de pe telefon.

Ceea ce este însă foarte clar este că Google şi-a optimizat serviciul de monitorizare a locaţiei, astfel că poate afla, foarte uşor, unde se află orice utilizator, cu sau fără acceptul acestuia.

Dincolo de teoriile conspiraţioniste legate existenţa ,,Big Brother-ului”, Google ar avea un scop foarte precis pentru a-şi monitoriza clienţii. La fel ca şi Facebook, compania foloseşte geolocaţia pentru a vine mai bine publicitate targetată.

De exemplu, compania poate oferi firmelor care vor publicitate posibilitatea de a trimite mesajele către clienţii care se află, la un moment dat, în apropierea magazinelor acestora.