Samsung anunță dezvoltarea unui material revoluționar. Va schimba din temelii industria gadgeturilor

Data: 29/11/2017 | Autor: .

Samsung anunță dezvoltarea unui material revoluționar

Samsung a dezvoltat un material care va face ca bateriile gadgeturilor și mașinilor electrice să se încarce de la 0% la 100% în doar 12 minute. Realizat pe bază de grafen, acesta folosește dioxidul de siliciu pentru a crea un un material cu adeziune mare și conductivitate ridicată, relatează experții de la Starbyte.

Dezvoltat de Samsung Advanced Institute of Technology și Samsung SDI, divizia care produce acumulatori și ecrane, împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Seul, materialul, cunoscut și sub numele de “minge de grafen” va va crește capacitatea bateriilor cu 45%, ceea ce înseamnă dispozitivele mobile, precum smartphone-urile, vor beneficia de o autonomie mai mare și că acestea vor putea făcute și mai subțiri decât în prezent.

Potrivit experților de la Starbyte, față de bateriile actuale, care folosesc litiu-ion, noii acumulatori se vor încărca de cel puțin cinci ori mai rapid, astfel că, de exemplu, un smartphone va ajunge la 100% în numai 12 minute.

Dispozitivul va fi folosit și în industria auto, acolo unde este mare nevoie de acumulatori performanți pentru a crește autonomia mașinilor electrice.

Experții spun că, până să vedem noii acumulatori pe piață va mai dura câțiva ani, însă progresul va fi unul evident și va modifica semnificativ modul în care interacționăm și folosim tehnologia.

NE AȘTEAPTĂ O NOUĂ REVOLUȚIE TEHNOLOGICĂ

Invenția sud-coreenilor nu este singura care folosește grafenul, considerat materialul secolului XXI.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie care au reuşit, la rândul lor, să dezvolte o variantă de grafen care oferă o superconductivitate. Asta înseamnă că permite pătrunderea curentului electric fără ajutorul unei rezistenţe.

Procesul a fost posibil prin adăugarea atomilor de calciu în structura grafenului.

„Materialul rezultat este unul cu adevărat remarcabil. Va fi baza de la care vor putea fi dezvoltate electronicele viitorului”, a afirmat cercetătorul Jason Robinson de la Universitatea Cambridge, citat de ScienceAlert.com

Grafenul este un material unic, mai puternic decât diamantul, de 200 de ori mai dur decât oţelul, mai conductor decât cuprul, mai flexibil decât cauciucul şi mai subţire decât poţi să vezi cu ochiul liber. Este cel mai conductor material creat vreodată.

Inventat in 2010 de Andre Geim şi Kostya Novoselov, doi cercetători de la Universitatea din Manchester, pentru care au primit Premiului Nobel, grafenul este cel mai subţire dintre toate materialele care există în Univers.

Realizat din carbon, grafenul este, ca sa întelegeti mai bine, atat de subtire incat un milimetru de grafit (materialul din care este realizat creionul) este format din trei milioane de straturi de grafen. O foaie de grafen are o grosime de doar un atom.

CUM VOR ARĂTA GADGETURILE VIITORULUI

Potrivit cercetătărilor, odată implementat în producţie, noul material va permite dezvoltarea unor telefoane, tablete, televizoare şi alte gadgeturi cu ecrane transparente, flexibile şi cu o autonomie de câteva sute de ori mai mare decât cele din prezent

„Ecranele de tip touch screen care au grafenul drept element conductiv pot fi tipărite pe plastic foarte subţire, în loc de sticlă, astfel că ar fi uşoare şi flexibile. Telefoanele mobile ar putea fi la fel de subţiri ca o coală de hârtie, fiind atât de uşor de îndoit încât ar intra în orice buzunar. Datorită rezistenţei extraordinare a grafenului, aceste telefoane ar fi foarte greu de distrus”, au declarat specialiştii American Chemical Society.

Grafenul ar putea fi folosit, astfel, pentru producerea de tranzistori ultrarapizi, display-uri flexibile sau LED-uri. Materialul ar putea spori eficacitatea laserelor şi a fotodetectorilor şi ar putea transforma domeniile producţiei şi stocării energiei, contribuind la modificarea a numeroase dispozitive precum bateriile şi celulele solare.
De asemenea, folosirea grafenului în materiale compozite ar permite îmbunătăţirea structurii aripilor de avion, ceea ce le-ar reduce acestora greutatea. În medicină, grafenul ar putea fi folosit pentru conceperea de ţesuturi şi retine artificiale şi pentru a transporta medicamentele la ţesutul care are nevoie de ele.

Un alt domeniu în care grafenul va fi folosit este medicina, acolo unde va permite dezvoltarea unei noi generaţii de dispozitive bionice. El ar putea fi folosit pentru a transmite impulsuri electrice către neuroni, permiţând oamenilor paralizaţi să-şi recapete controlul asupra membrelor în urma unui accident soldat cu vătămarea măduvei spinării. Acelaşi mecanism ar putea fi folosit pentru a permite controlarea membrelor artificiale, prin utilizarea grafenului pentru a transmite semnale electrice către motoarele care le pun pe acestea în mişcare.