Bitdefender : Sistemul de operare Android, plin de virusi si reclame agresive

Data: 19/03/2013 | Autor: .

hackers-hacking-hacksVolumul reclamelor agresive ce țintesc utilizatorii de Android a crescut in Romania cu 76,2% in perioada septembrie 2012 – februarie 2013, iar volumul de virusi pentru aceeasi platforma a inregistrat un avans de 42,7%, arata un studiu Bitdefender.

’’Aceste date sunt de-a dreptul ingrijoratoare, mai ales in contextul in care dezvoltatorii de aplicații de Android si companiile de publicitate pun pe ultimul loc protecția datelor personale ale utilizatorilor. Reclamele agresive ajung sa extraga cu mult mai multe informații din terminalele mobile decat ar avea nevoie, iar dezvoltatorii de aplicații integreaza anunțuri multiple in fiecare program. Astfel, numarul terților care au acces la numerele de telefon, adresele de email, istoria paginilor accesate sau alte date necesare pentru a construi profiluri personalizate e din ce in ce mai mare’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Adopția terminalelor cu Android a crescut constant in ultimele 6 luni, iar acest lucru este urmat indeaproape de numarul tot mai mare al detecțiilor de virusi si reclame agresive din aplicații.

android-robots110811183956Chiar daca reclamele agresive nu sunt periculoase in sine, ele pot colecta numere de telefon, contacte, adrese de e-mail si alte date care sunt vandute sau transmise catre alți furnizori de servicii. Aceste informații sunt foarte valoroase pentru agențiile de marketing care realizeaza profiluri de utilizatori.

Cei mai multi posesori de terminale mobile isi folosesc dispozitivele atat in interes personal cat si la serviciu, iar acest lucru face ca accesul la fisierele cu informații sensibile sa fie de cele mai multe ori liber. Prin urmare, vorbim atat de compromiterea datelor personale, cat si a informațiilor aparținand companiei la care lucreaza utilizatorul.

Politicile care reglementeaza utilizarea terminalelor personale in interes de serviciu ar trebui sa fie chiar mai stricte si sa reglementeze mult mai atent programele pe care utilizatorul le poate instala, eliminand astfel riscul pierderii de informații.