Brazilia interzice serviciul de plăți WhatsApp Pay

Data: 24/06/2020 | Autor: .

Brazilia, a doua cea mai mare piață pentru WhatsApp,a suspendat serviciul de plăți mobile WhatsApp Pay, la o săptămână după lansarea sa. Pentru Facebook, proprietarul Whatsapp, decizia autorităților braziliene reprezintă un eșec fără precedent.

Într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Braziliei a declarat că a luat decizia de a „păstra un mediu competitiv adecvat” în spațiul de plăți mobile și de a asigura „funcționarea unui sistem de plăți rapid, sigur, transparent, deschis și ieftin.”

Banca a solicitat Mastercard și Visa, care sunt printre partenerii de plăți pentru WhatsApp în Brazilia, să suspende transferul de bani în aplicația WhatsApp. Nerespectarea deciziei ar putea aduce companiilor respective amenzi și sancțiuni administrative.

În declarația sa, Banca Centrală a Braziliei a sugerat că nu a avut ocazia să analizeze serviciul de plată WhatsApp înainte de lansare.

Un purtător de cuvânt WhatsApp a declarat că obiectivul serviciului este utilizarea unui „model deschis de business” și că va continuă să conlucreze cu „partenerii locali și Banca Centrală a Braziliei pentru a face acest lucru posibil”.

„În plus, susținem proiectul PIX al Băncii Centrale privind plățile digitale și, împreună cu partenerii noștri, ne angajăm să colaborăm cu Banca Centrală pentru a integra sistemele noastre atunci când PIX va deveni disponibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anunțul de marți este cel mai recent regres pentru Facebook,care a început testarea WhatsApp Pay în India în urmă cu doi ani și nu a primit încă aprobarea pentru a extinde serviciul de plăți la nivel național.

În afară de India, care este cea mai mare piață WhatsApp, Facebook a testat și Whatsapp Pay și în Mexic.

CE ESTE PIX?

PIX este serviciul propriu de plăți al Băncii Centrale a Braziliei, care are deja parteneriate cu aproape 1.000 de jucători din industrie. Banca centrală a spus anterior că intenționează să lanseze PIX în noiembrie a acestui an.

Serviciul permite utilizatorilor să facă schimb de bani între ei și să facă plăți online.

Serviciul nu percepe nicio taxă utilizatorilor pentru trimiterea sau primirea de bani. Whatsapp Pay ar urma să perceapă taxe doar pentru comercianții care vor folosi această metodă de plată (taxă de procesare de 3,99%).