Calul troian, celebrul simbol din Grecia antică, descoperit în Troia

Data: 12/08/2021 | Autor: .

Calul troian, celebrul simbol din Grecia antică, descoperit în Troia

Arheologii de la Universitatea Boston din Statele Unite au descoperit rămâșițele unui simbol din Grecia antică, Calul troian. În timp ce efectuau săpături la Hisarlik, în Turcia, în ruinele fostului oraș Troia, cercetătorii au găsit o structură mare din lemn, de acum 3000-3100 de ani.

Greek Reporter relatează că excavațiile au relevat zeci de bucăți de lemn de brad și grinzi de până la 15 metri lungime. Resturile au fost asamblate într-o formă ciudată, ceea ce i-a făcut pe experți să susțină că această structură ar fi Calul troian, amintit în scrierile lui Homer și Vergilius.

Arheologii Christine Morris și Chris Wilson,, care coordonează șantierul arheologic de la Hisarlik, susțin că testele efectuate până acum le-au confirmat teoria, iar descoperirea este într-adevăr legendarul cal.

”Testarea datării cu carbon și alte analize au arătat că piesele din lemn și alte artefacte descoperite sunt din secolele al XII-lea și al XI-lea î.Hr. Acest lucru se potrivește cu datele citate despre războiul troian, de mulți istorici antici, precum Erastostene sau Proclus. Asamblarea structurii se confirmă și cu descrierea făcută în mai multe surse. Nu vreau să par încrezător, dar sunt destul de sigur că am descoperit adevăratul obiect”, a declarat Morris.

Calul troian, ficțiune sau realitate?

Calul troian, conform poemului epic Eneida a lui Virgiliu care îl descrie, dar plasat temporal între evenimentele care sunt descrise în epopeiile Iliada și Odiseea ale lui Homer, se referă la un obiect masiv, de forma unui cal imens construit din lemn, care putea fi transportat pe cele patru roți ale sale, și care s-ar fi dovedit decisiv în cucerirea cetății Troia la finalul războiului troian, care a avut loc între ahei și troiani și a durat zece ani încheiați. Se crede (conform celor descrise de Homer) că inventatorul calului troian ar fi fost regele Ulise al insulei Itaca, cunoscut și sub numele de Odyseus.

Denumirea de cal troian se aplică unei stratageme perfide, folosită pentru subminarea din interior a pozițiilor adversarului.

Ideea realizării Calului Troian

Ideea lui Ulisse era plasarea calului de lemn, având un grup de războinici de elită ascunși în pântecele sale, în apropierea porților cetății Troia, simulând un dar gigantic, care ar fi putut fi atribuit lor înșiși, zeilor sau amândurora. Simultan, flota ahee urma să regizeze abandonarea asediului și să părăsească convingător sediul bătăliei plecând (aparent) pentru întotdeauna. Ar fi urmat să se întoarcă mult după apusul soarelui, mai exact după miezul nopții, când vigilența troienilor va fi fost redusă la minimum și grupul de comando ascuns în cal ar fi putut acționa din interiorul cetății.

În realitate, mizând pe uzura morală și nervoasă a asediaților, absolut inerentă după unul dintre cele mai îndelungate asedii consemnate din antichitate, la care ar fi urmat să se adauge surpriza și venerația față de un obiect atât de masiv, confirmată de plecarea abruptă înaintea zorilor a întregii flote grecești, Ulise și Agamemnon sperau în aducerea Calului în cetate. După care, calculând totul, sărbătorirea faustuoasă, inclusiv îngurgitarea masivă a vinului și slăbirea vigilenței locuitorilor Troiei până aproape de zero, războinicii de elită ascunși în cal, ar fi ieșit din acesta urmând a deschide porțile cetății aheilor reveniți tăcuți cu întreaga flotă.

Din păcate pentru troieni, planul abilului Ulise a funcționat aidoma previziunilor sale. Troienii, în ciuda prezicerilor Cassandrei și a lui Laocoon, dar și a altor voci lucide din cetate, nu numai că au exuberat la vederea Calului, care fiind combinată cu plecarea flotei atacatoare, i-au făcut pe aceștia să deschidă larg porțile cetății (după alte surse, chiar au distrus cu propriile lor mâini o parte din zidul de apărare al Troiei pentru a face loc imensului artefact) și să „primească” cu bucurie Calul în cetatea lor, cea care fusese inexpugnabilă pentru un timp atât de îndelungat. Iar restul a fost, într-adevăr istorie.

The Procession of the Trojan Horse in Troy by Giovanni Domenico Tiepolo (cropped).jpg