Ce faci dacă ai pierdut sau ţi-a fost furat telefonul? 10 sfaturi esenţiale

Data: 15/01/2015 | Autor: .

telefon-pierdut

Să dai câteva mii de lei pe un smartphone şi să rămâi fără el poate fi coşmarul oricui. Ce te faci în această situaţie? GadgetReport.ro vă prezintă paşii esenţiali pe care trebuie să îi faceţi pentru a vă limita paguba.

1.Daca vi s-a furat telefonul, contactati operatorul GSM pentru ca numărul sa fie blocat. Astfel veţi reuşi să evitaţi cheltuielile neprevăzute cauzate de convorbirile şi sms-urile trimise de hoţ.

2.Dacă l-aţi pierdut, sunaţi imediat la numărul dvs., iar dacă nu vi se răspunde, trimiteţi un sms cu numărul de contact şi adresa de email. Dacă după câteva minute nu primiţi răspuns, blocaţi numărul.

3.Dacă aţi pierdut un smartphone, intraţi de pe un calculator sau un alt telefon, logaţi-vă pe conturile voastre de email şi schimbaţi parolele. La fel şi pe cele de Facebook, Twitter etc.

4.Mergeţi la Poliţie şi depuneţi o sesizare privind furtul sau pierderea telefonului. Menţionaţi şi codul IMEI. Format din 15 cifre, acesta este un fel de CNP al telefonului. Pe baza lui, poliţia poate identifica locul în care se află. Ca să descoperiţi codul IMEI, tastaţi *#06# .

5. Preventiv, vă recomandăm să instalaţi aplicaţii prin intermediul cărora telefonul poate fi controlat de la distanţă. Pentru iPhone, vă recomandăm aplicatia Find my iPhone, iar pentru Android Google Device Manager.

6.Este bine să aveţi instalat pe telefon şi o aplicaţie care permite blocarea telefonului de la distanţă printr-un SMS ce contine parola cunoscuta doar de proprietar. Tot prin SMS poate fi pornită soneria si camera foto si pot fi sterse date de pe SD card, iar proprietarul poate fi notificat prin SMS daca hotul schimba SIM-ul.

7.Tot la capitolul prevenţie, este bine să aveti setată o parolă de deblocare a ecranului pentru a impiedica persoanele neautorizate să obtina acces la telefon.

8.Vă sfătuim să faceţi regulat back-up-uri la datele din telefon, astfel că, în cazul în care le-aţi pierdut, să le aveţi salvate pentru a le instala pe alt dispozitiv.

9.Nu păstraţi în telefon fotografii compromiţătoare sau fişiere numite “Parole”.

10. Ultimul sfat, însă poate cel mai important – nu vă lăsaţi telefonul fără supraveghere, indiferent în ce loc public vă aflaţi. Telefonul trebuie ţinut tot timpul asupra dvs., iar locul său este într-un buzunar interior sau în geantă. Nu în ultimul rând, nu ţineţi telefonul pe silent decât doar dacă vă aflaţi într-o şedinţă sau într-un loc în care este interzisă soneria. Altfel, dacă îl rătăciţi cine ştie pe unde, o să vă fie foarte greu să îl găsiţi.