Cea mai mare nava spatiala din istorie

Data: 15/09/2011 | Autor: .

NASA a dezvaluit planurile constructiei celei mai puternice nave spatiale din istorie. Space Launch System va costa 35 miliarde de dolari si ar putea fi lansata in 2021.

Naveta spatiala „va folosi tehnologie avansata si va oferi noi posibilitati pentru explorarea umana dincolo de orbita Pamantului”, afirma NASA. SLS va fi folosita, in principal, pentru a asigura legatura cu Statia Spatiala Internationala.

Naveta, ce va cantari 143 de tone, va utiliza un sistem de propulsie bazat pe hidrogen si oxigen lichid. Space Launch System va transporta vehiculul Multi Purpose Crew, bazat pe designul capsulei Orion, precum si alte echipamente tehnice pe orbita Pamantului sau alte destinatii.

„Aceasta este o zi mare pentru NASA si pentru intreaga natiune”, a declarat Charles Bolden, cercetator NASA. „Presedintele Obama ne-a indemnat sa fim indrazneti si sa avem vise marete si exact asta vom face”, a mai declarat acesta.

Primul test de zbor fara pilot va fi efectuat in 2017 la Centrul Spatial Kennedy, din Florida, iar prima misiune este programata pentru 2021.