Celebra planetă Tatooine din Star Wars ar putea exista în realitate!

Data: 19/09/2021 | Autor: .
Tatooine

Tatooine

Cercetătorii de la Universitatea NYU Abu Dhabi și de la Universitatea Washington au lansat un studiu în care afirmă că existența unei planete în genul celei imaginate de creatorii Star Wars, celebra Tatooine, este o posibilitate reală!

Creatorii Războiului Stelelor și-au imaginat în urmă cu aproape o jumătate de secol Tatooine, o planetă locuibilă care orbitează o pereche de stele. Cercetătorii au descoperit acum noi dovezi că 5 sisteme multistelare, Kepler-34, -35, -38, -64 și -413, ar putea susține viața.

Descoperirea a fost făcută pe baza unui model matematic care arată că acele sisteme, aflate între 2.764 și 5.933 de ani lumină distanță de Pământ, susțin o zonă circumstelară locuibilă permanentă – regiunea din jurul stelelor în care apa ar putea exista sub formă lichidă la suprafața oricăror planete asemănătoare Pământului.

Cercetătorii de la Universitatea NYU Abu Dhabi și de la Universitatea Washington au creat întâi ecuații care țin cont de clasa, masa, luminozitatea și distribuția spectrală de energie a stelelor, adăugând apoi efectele gravitaționale pe care planeta gazoasă uriașă le-ar avea asupra sistemului solar și orbita Pământului ipotetic din sistem, intensitatea radiațiilor solare care ar cădea asupra atmosferei sale și „inerția climatică” – viteza cu care atmosfera răspunde la modificări ale iradierii.

O nouă tehnologie Star Wars, pe cale să devină realitate. Sabia laser !

„Este cunoscut de ceva timp că sistemele binare fără planete gigantice au potențialul de a găzdui lumi locuibile. Ceea ce am arătat noi este că într-o fracțiune semnificativă din acele sisteme planetele asemănătoare Pământului pot rămâne locuibile chiar și în prezența planetelor gigantice”, afirmă prof. Ian Dobbs-Dixon de la NYU Abu Dhabi și coautor al studiului, potrivit Phys.org.

Potrivit experților, dintre aceste sisteme Kepler-64 are cel puțin 4 stele care orbitează în jurul centrului gravitațional comun în timp ce celelalte au două stele.

În fiecare sistem a fost descoperită până acum o planetă gigantică de dimensiunea lui Neptun sau mai mare. Însă noul studiu publicat în Frontiers in Astronomy and Space Sciences oferă o dovadă de principiu că prezența planetelor gigantice în sistemele binare nu exclude existența unor lumi care pot susține viața.

Existenţa ,,forţei’’ din Star Wars, dovedită ştiinţific. Tehnologiile din Războiul Stelelor devin realitate