Existenţa ,,forţei’’ din Star Wars, dovedită ştiinţific. Tehnologiile din Războiul Stelelor devin realitate

Data: 23/02/2020 | Autor: .

Existenţa ,,forţei’’ din Star Wars, dovedită ştiinţific. Tehnologiile din Războiul Stelelor devin realitate

Cercetătorii de la la Universitatea de Tehnologie Delft şi Institutul olandez de Nanoştiinţe Kavli  au dovedit existenţa unui fenomen care se aseamănă, din multe puncte de vedere, cu celebra forţă folosită de Darth Vader, Luke Skywalker şi maestrul Yoda în Star Wars.

 

În cadrul unui experiment desfăşurat la Universitatea de Tehnologie Delft, menit a dovedi principiile fizicii cuantice, ei au reuşit să influenţeze două obiecte aflate la distanţă printr-o forţă misterioasă, care trece dincolo de graniţele interacţiunii fizice.

Cercetătorii de la Institutul olandez de Nanoştiinţe Kavli au plasat două diamante în două locuri din colţuri opuse ale campusului Universităţii Delft.

Experţii au reuşit să pună, astfel, în legătură doi electroni, separaţi de o distanţă de 1,3 kilometri, care au schimbat informaţii între ei printr-o reacţie care sfidează legile fizicii, dezvoltând o „ţesătură” de particule subatomice.

Imagini pentru force star wars

Potrivit cercetătorilor, experimentul reprezintă cea mai puternică dovadă găsită până în prezent care sprijină principiile fundamentale ale teoriei mecanicii cuantice despre existenţa unui univers în care materia este influenţată de fenomene care depăşesc principiile fizicii clasice, iar timpul se scurge atât înainte cât şi înapoi.

Înţelegerea acestui fenomen ar putea lăsa locul dezvoltării unor tehnologii precum teleportarea şi folosirea unor forţe care ar putea rescrie modul în care percepem în prezent materia, la fel ca în Star Wars.

Tehnologiile din Star Wars devin realitate

Aceasta nu este singura tehnologie imaginată în Războiul Stelelor, care a devenit realitate.

De exemplu, prima sabie „laser” pe care şi-a construit-o Luke Skywalker avea la bază un cristal Sith de culoare roşie care şi-a schimbat culoarea datorită meditației celebrului Jedi. Cel mai apropiat echivalent al unei asemenea arme este o torță/lampă cu plasmă termală (există şi plasmă rece), folosită în special pentru tăierea metalelor. Într-o asemenea lampă, între doi electrozi (din cupru, tungsten, grafit, molibden sau altele) se formează un arc electric, iar plasma se formează prin alimentarea continuă cu combustibil (de pildă oxigen, argon, heliu, aer sau hidrogen) proiectat în exterior sub forma unei flăcări de plasmă.

Fabulos! Clipul video Star Wars care arata invadarea Los Angeles-ului (VIDEO)

O altă tehnologie care are şanse să devină realitate o reprezintă clonarea umană. Am văzut-o pentru prima dată în „Star Wars Episode ll: Attack of the Clones”. În prezent, se discută despre două tipuri de clonare umană: clonarea terapeutică și clonarea reproductivă. Prima implică clonarea celulelor de la o persoană pentru a fi folosite medical și în cazul transplanturilor. Clonarea reproductivă implică efectiv „fabricarea” în întregime a unei persoane. Specialiștii consideră că acest lucru ar fi tehnologic posibil, dar până în prezent nu s-a creat oficial nicio clonă umană, din raţiuni etice evidente.

În ceea ce priveşte roboţii cu aspect umanoid, avem deja multiple exemple de roboţi deveniţi realitate. Tehnologia va înregistra un progres fantastic în următorii ani, astfel că formele de viaţă artificiale vor deveni parte din viaţa noastră cotidiană.

SF devine realitate! Roboţii vor purta piele umană

La fel şi roboţii de luptă din Star Wars, „battle droids”, care au devenit deja realitate, fiind testaţi de Boston Dynamics.

Star Wars devine realitate! Noul robot umanoid dezvoltat de Boston Dynamics (VIDEO)

O altă tehnologie implementată deja o reprezintă head-up display-ul existent pe navele spațiale Starfitghter şi alte aeronave de luptă din Star Wars.

Iar despre costumele speciale de luptă, aşa-numitele exo-schelete, tehnologia a făcut deja paşi semnificativi înainte. SOCOM, Comandamentul de Operaţiuni Speciale al SUA, construieşte un exoschelet sub forma unei armuri de luptă denumită TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit). Acesta le este destinat forțelor speciale americane şi are menirea de a le oferi acestora „protecţie balistică integrală eficientă şi forţă supraomenească”.

H-LEX, exoscheletul care te transformă în Iron Man