Dependența de smartphone. Tu de câte ori îți verifici telefonul?

Data: 25/02/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea Heidelberg au realizat un amplu studiu despre dependența de smartphone. Concluzia acestora este că telefoanele mobile pot să dea același tip de dependență ca la jocurile video și chiar drogurile, cu consecințe grave privind sănătatea.

Smartphone-urile au ajuns să ne influențeze viața. Asta pentru că, pe noile telefoane, putem face multe lucruri care ne ușurează viața, ne distrează, ne fac să ne simțim  mai bine. Dincolo de apelurile telefonice, putem naviga pe web, juca jocuri, desena, fotografia, înregistra videoclipuri și multe altele.

Pentru mulți dintre utilizatori, a verifica update-urile de pe social media a devenit o practică automată, la câteva minute.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Heidelberg, la fel ca în cazul consolelor de jocuri, și smartphone-urile crează dependență.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au făcut un test pe 48 de persoane și în cazul la 22 dintre ele s-a dovedit faptul că sunt dependenți de smartphone, o afecțiune similară cu dependența de droguri.

Cei mai mulți dintre cei catalogați cu dependență de smartphone au suferit forme de anxietate în momentul în care au fost privați de accesul la telefon, iar în cazul unora dintre ei, anxietatea s-a transformat în furie, nervozitate și stare de rău.

În medie, participanții la studiu și-au verificat telefoanele de 8-10 ori/oră, însă au existat cazuri în care subienții au accesat telefoanele și de peste 100 de ori pe oră. Update-urile la rețelele sociale (Facebook, Instagram, Linkedin, TikTok și Whatsapp) și emailurile au fost cele mai accesate servicii.

„Având în vedere utilizarea lor răspândită și popularitatea crescândă, prezentul studiu pune în discuție inofensivitatea smartphone-urilor, cel puțin la persoanele care pot avea un risc crescut de a dezvolta comportamente dependente legate de smartphone-uri.”, se spune în concluziile studiului.

stres Smartphone-urile-lansează-o-nouă-formă-de-stres-456x304

 Smartphone-urile generează o nouă formă de stres

 Potrivit cercetătorilor, dependența de smartphone este o afecțiune prea puțin cunoscută. Cert este că aceasta declanșează o formă de stres care poate fi catalogată clinic.

Potrivit cercetătorilor de la Ericsson, este vorba de o formă de stres generată de problemele de încărcare a site-urilor şi a aplicaţiilor conectate la internet.

Experţii suedezi au realizat un studiu ştiinţific la care au participat 30 de voluntari.Acestora le-au fost aplicaţi senzori care măsoară activitatea cerebrală, bătăile inimii, pulsul şi alţi indicatori biologici, pentru a determina reacţia organismului în cazul interacţiunii cu tehnologia mobilă.

În urma investigaţiilor, cei de la Ericsson au descoperit că subiecţii au devenit iritaţi, iar bătăile inimii şi pulsul s-au accelerat cu 38% atunci când, utilizând telefoanele, au rămas fără semnal de internet.

Rezultatele, prezentate în studiul „The Stress of Streaming Delays„, au demonstrat că stresul se instalează incredibil de repede, după numai 2 secunde în care, de exemplu, un clip video îngheaţă în streaming. În momentul în care semnalul revine la normal, stresul asociat se reduce la minim.

Potrivit experţilor, cum viaţa noastră a devenit tot mai dependentă de internet, ca urmare a dezvoltării telefoniei mobile, este nevoie ca oamenii să trateze tehnologia cu responsabilitate, dozarea experienţei online fiind esenţială pentru a evita dezvoltarea unor boli asociate.