Imperial College London: Două treimi din cazurile de coronavirus Covid-19 la nivel mondial nu au fost detectate

Experții de la Imperial College London estimează că aproximativ două treimi din cazurile de coronavirus Covid-19 la nivel mondial nu au fost detectate. Analiza sugerează că răspândirea globală a noului coronavirus este semnificativ mai mare decât numărul actual al cazurilor confirmate, relatează GadgetReport.ro

Infecția cu acest virus conduce la afectarea respiratorie, care poate evolua cu pneumonie sau afectarea întregului organism (boala fiind denumită, pe scurt, COVID-19)

„Începem să vedem mai multe cazuri raportate din țări și regiuni din afara Chinei continentale, fără istoric de călătorie sau legătură cu orașul Wuhan”, explică Natsuko Imai , unul dintre autorii noului raport.

„Analiza noastră, care include date privind volumele de zbor (număr curse aeriene, pasageri etc.) din orașul Wuhan și numărul raportat de cazuri COVID-19, demonstrează importanța supravegherii și detectării rapide a cazurilor, dacă țările vor să controleze cu succes epidemia.”, a mai spus acesta.

La 23 februarie 2020, erau confirmate peste 78.000 de cazuri de Covid-19, marea majoritate fiind concentrate în China.

Studiile anterioare au sugerat cele mai multe cazuri prezente includ simptome ușoare ale bolii. Doar o mică parte a cazurilor confirmate par să progreseze într-o boală gravă asemănătoare pneumoniei, ceea ce a determinat unii cercetători să sugereze că virusul s-ar fi extins mai larg decât indică numărul actual.

„Am comparat numărul mediu lunar de pasageri care călătoresc din Wuhan către destinațiile majore internaționale cu numărul de cazuri COVID-19 care au fost depistate în străinătate”, afirmă Sangeeta Bhatia.

„Pe baza acestor date, estimăm că aproximativ două treimi din cazuri ar putea fi nedetectate în acest moment. Rezultatele noastre confirmă analize similare efectuate de alte grupuri. „, a mai spus cercetătorul.

Harta coronavirusului. Urmărește live evoluția epidemiei

 

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, în cadrul unui recent briefing OMS, că ,,deși numărul total de cazuri Covid-19 în afara Chinei rămâne relativ mic, suntem îngrijorați de numărul de cazuri care nu au o legătură epidemiologică clară, cum ar fi istoricul călătoriilor în China sau contactul cu un caz confirmat”.

În prezent, mai puțin de 2.000 de cazuri au fost confirmate în afara Chinei, însă, după cum indică acest nou raport, răspândirea virală poate fi mai largă decât sugerează datele oficiale. Cazul Italiei este relevant, în acest sens.

infografic reguli igiena virusuri respiratorii coronavirus OMS

Jennifer Nuzzo, epidemiolog la Universitatea Johns Hopkins, a declarat săptămâna trecută că răspândirea coronavirusului constituie deja o pandemie globală, în ciuda reticenței OMS de a o declara oficial.

„Suntem în stadiile incipiente ale unei pandemii”, a spus Nuzzo .

Experți: Termometrele tip pistol, pentru coronavirus, o glumă proastă