Experți: Termometrele tip pistol, pentru coronavirus, o glumă proastă

Data: 16/02/2020 | Autor: .

Termometrele tip pistol, cu infraroșu, folosite pe scară largă în prezent, pe aeroporturi și în alte spații publice, pentru a diagnostica persoanele cu semne de coronavirus, sunt o glumă proastă, afirmă experții, citați de GadgetReport.ro.

Folosite pentru a înregistra temperatura, termometrele tip pistol, cu infraroșu, nu redau informații viabile, fiind supuse erorilor, afirmă dr. James Lawler, expert medical la Nebraska Global Center for Health Security.

,,Aceste termometre sunt cunoscute pentru faptul că nu oferă date exacte, cu acuratețe’’, a declarat acesta, citat de The New York Times.

Potrivit experților, în cele mai multe cazuri, termometrul tip pistol este plasat ori prea aproape, ori prea departe de subiect, astfel că datele măsurate diferă în funcție de distanță.

Potrivit companiei Grainger, distanța corectă la care trebuie folosite termometrele cu infraroșu depinde de fiecare subiect în parte, de înălțimea, de dimensiunile acestuia.

Mai mult chiar, termometrele sunt influențate și de căldura din mediul ambiant și de particulele de praf din atmosferă.

,,Este posibil ca unele persoane, din cauza emoției, surescitării sau oboselii să manifeste, la aeroport, o creștere semnificativă a temperaturii corporale. Asta nu înseamnă că are coronavirus. Trebuie găsite alte metode, mai cu seamă că noul coronavirus are o perioadă de incubație între 14 și 24 de zile, astfel că simptomele pot fi derutante’’, a mai declarat expertul.

Printre simptomele asociate coronavirusului se află vomitatul, diareea și strănutul multiplu.

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că măsurile luate în aeroporturi și alte spații publice, care includ scanarea pasagerilor cu termometre tip pistol, nu oferă acuratețe, însă reprezintă un pas semnificativ în prevenirea extinderii coronavirusului.

De altfel, cei mai mulți pasageri cu coronavirus, din China, au fost detectați cu astfel de gadgeturi și plasați în carantină.