Cum aerisești un calorifer! Ne pregătim pentru sezonul rece

Data: 6/10/2021 | Autor: .

Cum aerisești un calorifer! Ne pregătim pentru sezonul rece

Cum aerisesti un calorifer? De ce este nevoie să faci asta și ce avantaje îți aduce? Am nevoie de un instalator? Întrebări la care răspunsurile sunt ușor de dat. GadgetReport.ro îți prezintă, pas cu pas, ce trebuie să faci.

De ce e nevoie să aerisești caloriferele din casă, înainte de a da drumul la căldură? Pentru că, în mod obișnuit, în calorifere se acumulează aer care fac ca acestea să nu mai funcționeze la nivel optim.

Ai observat, probabil,  că atunci când dai drumul la căldură, de multe ori se încălzește doar partea de jos a caloriferului, iar partea de sus rămâne rece. În această situație, trebuie să știi cum aerisesti un calorifer!

meserias in bricolaj: pregatiri de iarna - aerisire calorifere

În primul rând, trebuie să știi că nu îți trebuie cine știe ce logistică și că nu ai nevoie de un specialist. Ai nevoie de o cheie de aerisit caloriferele sau de o șurubelniță cu care să deschizi aerisitorul – o mică mufă pe care o găsești, la cele mai multe calorifere, în partea opusă robinetului.

Mai ai nevoie de o cârpă și un recipient în care să se scurgă apa reziduală. Cheițe de calorifer găsești și în magazinele de specialitate, dacă îți e teamă că, cu o șurubelniță, vei strica aerisitorul.

Cum aerisești un calorifer

Ghid de aerisire corecta a caloriferelor - Blog Romstal - Universul Instalatiilor - Blog Romstal

În primul rând trebuie să faci un test să vezi care are nevoie de aerisire.

Dă drumul la centrala termică pe căldură și așteaptă câteva minute până agentul termic ajunge în toate caloriferele. Vezi care e mai rece deasupra. Dacă e mai rece în partea de sus, înseamnă că apa caldă nu urcă, fiind blocată de aer.

În mod normal, ar fi bine să le aerisești pe toate.  Cu cheia de aerisit calorifere, desfaci aerisitorul caloriferului.

Vei auzi un șuierat, care arată că aerul iese din calorifer. Când începe să iasă apă, trebuie să închizi aerisitorul la loc.

Aerisirea caloriferului poate sa dureze 20, 30 de secunde sau un minut pana cand nu mai auzi iesind aer.

Atenție, aerisirea caloriferelor poate sa produca scaderea presiunii in centrala termica. Așa că, după ce le-ai aerisit pe toate, reglează presiunea în centrală la nivelul optim, undeva între 1,5 și 2.

Cum te debranșezi de la termoficare! Toate documentele necesare