Există extratereștri? Povestea misteriosului semnal “6EQUJ5-Wow!” surprins de SETI

Data: 5/10/2021 | Autor: .

În 1977, un cercetător voluntar în cadrul SETI, Jerry Ehman, era martorul unui eveniment cu adevărat ieșit din comun. A fost singurul cercetător din lume care avea să capteze cea mai autentică dovadă a existenței extratereştrilor. Un semnal radio – “6EQUJ5’’, devenit faimos sub numele de semnalul ,,Wow’’.

În noaptea de 15 august 1977, Jerry Ehman scana cerul cu telescopul radio Big Ear când, în jurul orei 22.16, o informaţie bizară a fost transmisă prin intermediul computerului  IBM 1130, pentru a fi printată ulterior pe hârtie şi apoi studiată avid de către mai multe echipe de oameni de ştinţă.

Era vorba de un semnal radio tradus sub forma unei secvenţe alfanumerice sub forma “6EQUJ5”.

semnalul wow

Ehman, un reputat cercetător în structurile Universităţii din Ohio, avea să încercuiască secvenţa alfanumerică. Pe marginea hârtiei, astronomul a mai scris doar exclamaţia Wow!

De ce a fost atât de uimit? Pentru că era pentru prima data când era captat un mesaj clar audio, din spațiu, sub o formă logică. Un ansamblu de sunete care nu aveau nicio legătură cu activitatea umană.

Expertul a explicat că semnalul a fost foarte aproape de frecvenţa de 1420 de megahertzi, în condițiile în care sursele naturale de radiaţii cum ar fi planetele sau asteroizii emit o gamă mult mai mare de  frecvenţe radio.

Potrivit acestuia, U-ul din mijlocul mesajului 6EQUJ5  a fost recepţionat extrem de puternic, de aproximativ 30 de ori mai intens decât zgomotele obişnuite recepţionate în spaţiu.

“A fost într-adevăr cel mai sonor înregistrat vreodată din Cosmos. Este încă o chestiune deschisă şi extrem de arzătoare şi numai Dumnezeu ştie cu siguranţă provenienţa acestui semnal”, declara cercetătorul Jerry Ehman, într-un interviu acordat portalului Columbus Dispatch.

Altfel spus, semnalul nu provenea de pe Terra sau de la vreunul dintre sateliţii de comunicaţie sau spionaj care gravitau în jurul planetei noastre.

Semnalul propriuzis a durat circa 72 de secunde şi nu a mai fost detectat de atunci.

Astronomii au detectat milioane de semnale emise de o civilizație inteligentă

Semnalul 6EQUJ5, din constelația Săgetătorului

Semnalul provenea din direcţia constelaţiei Săgetătorului, din nord-vestul norului cosmic M55, un loc unde aparent nu există nici planete sau stele.

Veridicitatea lui a fost confirmată, ulterior, de directorul observatorului astronomic, dr. John Krauss şi asistentul său second, dr. Bob Dixon, sosiți de urgență la sediul observatorului.

,,Fiecare cifră sau literă a semnalului Wow! reprezintă intensitatea unui semnal radio de la scala specifică 0 la unitatea 35, în acest caz unic fiind vorba de o intensitate de 9 semne. Şi aceasta în condiţia în care marea majoritatea a semnalelor recepţionate din Cosmos în acest fel de către astronomi prezintă doar una sau două semne’’, declara, la vremea respectivă, dr. John Krauss.

Cercetătorul Paul Shuch declara publicaţiei New Scientist în anul 1997, că dacă semnalul ar fi venit de la o civilizaţie extraterestră, atunci cei care l-au emis ar fi trebuit să aibă o tehnologie extrem de avansată deoarece fiinţele respective ar fi avut nevoie de un transmiţător de 2,2 gigawaţi, adică de un instrument cu mult mai puternic şi mai performant decât orice staţie radio de pe Terra.

Interesant și relevant este că, de atunci, cercetătorii nu au mai descoperit niciun alt astfel de semnal, desi au efectuat peste 100 de studii ale zonei de unde a provenit semnalul Wow!

A fost vorba de o anomalie cosmică sau a fost un semnal scăpat din greșeală de extrateștrii?

Megastructura extraterestră Tabby emite semnale luminoase, din nou! Este un fenomen astronomic sau primul semnal inteligent primit din Univers?

SETI trimite semnale în spațiu

Între timp, cercetătorii de la Institutul SETI din California au lansat o nouă abordare în căutarea vieții extraterestre. Dacă până acum, ei căutau exclusiv semnalele din Cosmos, de acum încolo vor transmite, cu ajutorul telescoapelor, mesaje către cele mai îndepărtate locuri din galaxie, în speranţa că cineva le va răspunde.

“Contactarea civilizaţiilor extraterestre nu este periculoasă”, afirmă cercetătorii americani.

Astrofizicienii vor să trimită semnale în spaţiu, îndreptate spre stele din alte sisteme solare, în speranţa că vor putea să stabilească un contact cu cel puţin o civilizaţie extraterestră.

„Timp de 50 de ani, am îndreptat radiotelescoape spre stele în căutarea semnalelor emise de alte civilizaţii, dar fără succes”, a declarat Douglas Vakoch, un cercetător de la SETI, citat de GadgetReport.ro.

„Prin acest program, Active SETI, vom inversa procesul, pentru a ne asuma un rol activ, şi vom transmite semnale puternice, bogate în informaţii, către alte lumi, în speranţa că vom primi un răspuns”, a adăugat acesta.

Nu este prima dată când experţii trimit mesaje în spaţiu. În 1999, ruşi au folosit telescopul Yevpatoria, din Peninsula Crimeea, pentru a face acest lucru, iar în 2008, NASA a transmis în Cosmos un cântec al trupei The Beatles, intitulat „Across the Universe”, către steaua polară, aflată la o distanţă de 430 de ani-lumină.

Există un univers paralel? O teorie lansată de cercetătorii de la MIT