Astronomii au detectat milioane de semnale emise de o civilizație inteligentă

Data: 19/11/2020 | Autor: .

Există viață în Univers, cel puțin așa cum o percepem noi? Căutarea semnelor altor civilizații în Calea Lactee nu este o chestiune simplă, dar avem la dispoziție o serie de instrumente. Cu ajutorul tehnologiei, suntem capabili, în prezent, să detectăm semnalele pe care le-ar putea emite o eventuală civilizație extraterestră.

Aceste semnale, pe unde radio, se numesc tehnosemnături, iar eforturile noastre în căutarea inteligenței extraterestre (SETI) se învârt în jurul lor.

„Unul dintre marile avantaje ale căutării de tehnosemnături este că putem capta semnalele emise de la mii de ani lumină distanță”, afirmă astronomul Jean-Luc Margot de la Universitatea din California.

Margot și echipa sa au efectuat recent o căutare de tehnosemnături folosind Telescopul Green Bank, un radiotelescop puternic din Virginia. În perioada 2018 – 2019, astronomii au descoperit 31 de stele asemănătoare Soarelui, și un număr de 26.631.913 de tehnosemnături.

O analiză mai atentă a datelor a arătat că tehnosemnăturile au fost generate….de pe Pământ.

Universitatea din Queensland: Călătoria în timp este teoretic posibilă

Cercetătorii spun că vestea nu este neapărat una proastă. Metodele folosite pentru procesarea acestor date reprezintă un pas semnificativ în identificarea posibilelor tehnosemnături extraterestre, scoțându-le din fundal.

,,Am reușit deja să eliminăm semnalele emise de tehnologia de navigație, telefoane mobile, cuptoarele cu microunde , aeronave, comunicații. Pe măsură ce eliminăm aceste semnale, vom putea să facem o distincție mai bună între cele lumești și cele extraterestre, dacă există’’, a spus Margot.

„Ar fi mult mai ușor dacă am detecta doar câteva semnale. Din fericire, algoritmii noștri ne permit să clasificăm automat peste 99,8 la sută din semnale.”, a precizat acesta.

„Dacă un semnal este detectat în mai multe direcții pe cer, putem fi extrem de încrezători că este antropogen”, a spus Margot. „Un semnal extraterestru de la un emițător la distanțe interstelare ar fi detectat într-o singură direcție.”

Există extratereştrii?! Mesajul misterios recepţionat de un telescop din spaţiu (VIDEO)

„Am implementat un instrument de analiză a semnalului care ne permite să cuantificăm eficiența instrumentelor de procesare a datelor. Această eficiență trebuie luată în considerare atunci când încercăm să identificăm proveniența semnalelor”

Desigur, există posibilitatea – ușoară, dar diferită de zero – ca să detectăm ceva.

În căutarea extratereştrilor.Decizia istorică luată de cercetătorii METI

„Căutarea poate răspunde la una dintre cele mai profunde întrebări științifice din timpul nostru: suntem singuri în Univers?” A spus Margot pentru ScienceAlert.

„Toată viața de pe Pământ este legată de un strămoș comun, iar descoperirea altor forme de viață va revoluționa înțelegerea noastră. La un nivel mai filosofic, va transforma percepția noastră asupra locului umanității în Cosmos.”

Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Astronomic și este disponibilă pe arXiv

Există un univers paralel? O teorie lansată de cercetătorii de la MIT